Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Vägen till vuxna klubbackanaler

En kväll för några veckor sedan hade jag bestämt träff med en bekant vid bardisken på Bastards innergård. Vi känner inte varandra särskilt väl. Men de senaste tio åren har vi inte kunnat undvika att springa ihop då vi delar såväl yrken, vänner, musikintresse och twitterflöde. Efter de vanliga hälsningsfraserna och uppdateringarna om vad som hänt sedan sist fastnade vi i samtalsämnet som numera förenar de flesta hobby-DJ:s, klubbhoppare och skivsamlare i trettioårsåldern: vin.

Jag kan inte påstå att jag var särskilt drivande i diskussionen. Den största delen av tiden satt jag och sippade på min öl medan personen i fråga finstuderade vinlistan och diskuterade med barpersonalen om vilken av de direktimporterade ekologiska rariteterna från Bourgogne han skulle provsmaka härnäst.

Historien hade kunnat vara slut där om jag inte en sen natt på Luftkastellet tre dagar senare fastnat i en liknande konversation igen. Den här gången var det en granne som beklagade sig över att det inte fanns någon seriös vinbar i vårt kvarter. Liksom jag är hon småbarnsförälder i trettioårsåldern med ett tonårigt utgångs-CV i bagaget.

Det finns säkert dem som vill förklara det spirande intresset för mat och dryck bland människor som tidigare förenades i en gemensam kärlek till vinylrariteter och klubbar med att musiken förlorat sin exklusivitet. Det behövs något nytt att nörda ner sig i när våra skivsamlingar och spellistor säger allt mindre om oss själva.

Det ligger säkert en smula sanning i det påståendet. Men det är en förenklad och lite trist förklaring. Jag drar hellre slutsatsen att vi även i Sveriges största städer börjar närma oss en internationell utelivskultur där familjeliv, fast jobb och barn inte är något argument för att nödvändigtvis isolera sig på utdragna parmiddagar varje helg.

Istället fortsätter vi upprätthålla våra tidigare populärkulturella utgångsintressen men med mer mogna krav och förväntningar på det vi stoppar i oss. Som den bästa kombinationen av ungdomlig nyfikenhet och vuxen eftertänksamhet och smak.

Bra mat-, dryck- och musikcombos:

Tracks & Bottles (Stockholm)
Svenska houseproducenten Alf Tumble väljer vin och musik. Ta del av bloggtexter, låt- och vinlista på www.tracksandbottles.com

Bar 25 (Berlin)
Dekadent, dygnetruntöppen technoklubb fredag till måndag. Gourmetrestaurang, hostel och spa övriga veckodagar för människor som är lika intresserade av champagne som techno.

Intelligentsia Coffee & Tea (USA)
Hiphopbolaget Stones Throw och producenten Madlibs egna espressoblandningar för Intelligentsia är naturligtvis ett måste för alla fixedfrälsta kaffeentusiaster. www.stonesthrow.com.

Publicerat i Sydsvenskan augusti 2010.

 10/2 2013, 20:36 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: