Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Legenden bättre än sanningen

Förmodligen sist av alla såg jag ”Searching For Sugar Man”, Malik Bendjellouls prisade film om folksoul-sångaren Sixto Rodriguez, för ett par veckor sedan. Det finns ingen anledning att spela tvär och sjunga falskt i hyllningskörerna. Filmen är helt makalös. Det som gör den så bra är att regissören koncentrerat sig på berättandet och blundat för detaljer och fakta som riskerar att göra historien mindre gripande.

För som flertalet musikjournalister redan påpekat är inte den historia som berättas i ”Searching For Sugar Man” helt verklighetstrogen. Sixto Rodriguez var inte en bortglömd och väl bevarad hemlighet i över 30 år. Även om han inte släppte några nya skivor eller figurerade i media hade han en tämligen välmående karriär i Australien i skarven mellan 70- och 80-tal.

Bland skivsamlare och i andra mer initierade musikkretsar har den mystiska historien återberättats åtskilliga gånger tidigare. Redan 1998 ledde den till en kort Sverigeturné för Rodriguez som bland annat innehöll stopp hos Bengt Magnusson i TV4s Nyhetsmorgon och på Mölleplatsen i Malmö. Klipp ligger ute på Youtube om ni inte tror mig.

Gör det ”Searching For Sugar Man” till en sämre film och Rodriguez till en mindre spännande karaktär? Inte nödvändigtvis.

Den gamla Factory-grundaren och musikjournalisten Tony Wilson lär ha sagt något i stil med: ”Om du tvingas välja mellan att skriva sanningen och legenden. Skriv legenden”. Någon som verkar ha gjort det är norrmannen Kristoffer Borgli. Just nu gör hans kortfilm ”Whateverest” succé på filmfestivaler världen över. Filmens sägs porträttera Marius Solem Johansen, en misslyckad musiker som bor på landet i ett norskt ingenstans och lever för att ta hand om sin sjuka pappa, dansa disco framför webbkameran och knapra en hemkörd drog som han döpt till ”Inspektor Norse Special”. Det är Johansen som figurerar i videon till Todd Terjes stora klubbhit ”Inspektor Norse”.

”Whateverest” inleds med att den norska discoproducenten berättar att han ville tillägna Johansen en låt efter att ha upptäckt hans säregna dansstil via hundratals egenfilmade klipp på Youtube.

Liksom ”Searching For Sugar Man” är det en helt fantastisk film och en tårdrypande historia om musik och ouppnådda drömmar. Men den som förväntar att hitta filmklippen Todd Terje refererar till lär leta förgäves.

Video-tipset:

”Whateverest” presenterades redan förra året som en Mockumentär på CPH:Dox. Det har inte hindrat tidningar som brittiska The Guardian från att referera till den som en sann historia. Går att se i sin helhet på Vimeo.com.

Övrigt:

 1. Mika Snickars (DJ)
Stockholmarens gästspel på NY-radiokanalen Beats In Space nyligen bekräftar att han tillhör discovärldens främsta.

2. Major Lazer feat Busy Signal & Flexican – Bumaye (Watch Out For This) (låt)
Diplos lasersoldater förvandlar salsaklassiker till jamaicanskt basmonster.

3. Marijata – I Walk Alone (låt)
Hypnotisk 70-talssoul från Ghana som jag gick mig helt förbi när den återpressades 2011.

Publicerad i Sydsvenskan 2013-02-13

 5/3 2013, 13:21 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: