Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Faluns feministiska musikarv i nytt ljus

För ett par veckor sedan uppmärksammade brittiska dagstidningen The Guardian att Riot Grrrl-rörelsen firade jämt. I år är det 20 år sedan gör-det-själv-aktivister som Kathleen Hanna och feministiska punkgrupper som Bikini Kill, Bratmobile och Sleater-Kinney bestämde sig för att göra något åt den manliga dominansen i musikvärlden och skapa egna sammanhang att verka i.

Även om Riot Grrrl som många andra marginaliserade subkulturella rörelser ursprungligen gick massorna förbi är det idag omöjligt att förringa dess betydelse. Framförallt för musikklimatet i Sverige.

I ett intressant reportage i tidningen Re:public förra året berättade Jenny Damberg historien om den svenska Riot Grrrl-scenen och hur rörelsen påverkat dagens svenska popmusik.

Även om framgångsrika popartister som Rebecca & Fiona, Robyn och The Knife inte nödvändigtvis varit direkt influerade av Riot Grrrl återkommer många av tankarna om feminism och jämställdhet i deras musik.

Det kanske tydligaste arvet från Riot Grrrl syns idag genom initiativ som Popkollo, Rättviseförmedlingen och globala feministiska festivalnätverket Ladyfest som alla bidragit till att ett ifrågasättande av de ojämnlika förhållandena inom kulturvärlden tagit en självklar plats på den mediala agendan idag.

Från ett lokalt perspektiv finns dubbla anledningar till att fira. 8 mars i år var det tio år sedan den första svenska Ladyfest-kvällen arrangerades på Globen i Falun. Inspirerade av de ursprungliga Riot Grrrl-grupperna, svenska tidningen Darling och samtida electroartister som Chicks On Speed, Peaches och Kathleen Hannas band Le Tigre hade Siri Morawski och Josefin Andersson startat en svensk cell av Ladyfest ett halvår tidigare. De var då 14 och 15 år.

Sedan några veckor tillbaka samlar Emilia Henriksson fanzine, kassettblandband och andra minnen från Riot Grrrl-scenen i Falun under 00-talet på grrrlcollection.com.

Läs, titta, inspireras. Och inse att vilken tråkig håla som helst blir oändligt mycket roligare och mer betydelsefull för dem som själva bestämmer sig för att göra något åt saken.

- - -

Veckans…

Dokumentär:

Göteborg dansar och ler. En timme i P3 om gör-det-självscenen som utgör grunden till det svenska dansmusikundret.

 TV-Premiär:
Game of Thrones. Samtidigt som SVT avslutar andra säsongen har amerikanska HBO premiär för säsong tre av Fantasy-serien.

 Publicerat i Dalarnas Tidningar 2012-03-27

 1/4 2013, 13:36 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: