Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Utan gräsrötter vissnar dansmusiken

I slutet av februari berättade New York Times att SFX Entertainment förvärvat Beatport.com, världens största digitala musikbutik inriktad på elektronisk dansmusik. Köpet var ännu ett tydligt tecken på i vilken riktning klubbmusiken och popindustrin rört sig i de senaste åren.

Mannen bakom SFX Entertainment är mediaentreprenören Robert F.X. Sillerman. I början av 90-talet byggde han grunden till vad som senare skulle bli konsertgiganten Live Nation. I juni förra året berättade Sillerman att han hade för avsikt att investera en miljard dollar i den elektroniska dansmusikscenen under det kommande året. Precis som i uppbyggandet av Live Nation är Sillermans strategi att köpa upp mindre aktörer och företag. Dessa har inte sällan startat som idealistiska ravearrangörer och promoters vars affärsverksamheter vuxit i takt med publiken och intresset för dansmusik.

I snart 30 år har dessa gräsrötter närt den kommersiella musikscenen och visat att dagens pop är ljudet av gårdagens dansgolv. Anledningen till att man har kunnat behålla sin vitalitet är att musiken haft möjlighet att testas, utvecklas och växa utan påverkan av alltför stora kommersiella krafter och intressenter.

När utomstående investerare ger sig in på en ny marknad finns alltid risk att någon saknar tålamod och bara vill skörda så mycket frukt som möjligt innan någon annan gör det. Det finns även en uppenbar risk att små aktörer med stort kreativt kapital men små ekonomiska resurser trängs ut i marginalen och till slut vissnar och dör. Utan gräsrötter lär inte den elektroniska dansmusikscenen blomstra särskilt länge.

Utmaningen är som vanligt att hitta en ballans mellan ekonomisk vattning och övergödning. Mellan ekonomiska och konstnärliga intressen.

Lokalt är ett sådant samarbete på väg att bli verklighet. På valborg går Öresundsgruppen – klubbdraken från Lilla Torg som tillsammans med KB arrangerar Big Slap med Sebastian Ingrosso i Pildammsparken i sommar – samman med technoidealisterna Noize och bokar tyska dj-veteranen Oliver Hunteman till Amiralen.

Konsten och kapitalet. Under samma discokula i Folkets Park. Lyckas de kan det vara en symbolisk inledning av ett nytt och intressant kapitel av Malmös musikscen.

- - -

Video-tipset: Boiler Room TV

Joanna Fuertes-Knight skrev nyligen en runa över gräsrotsklubbar i The Guardian. Hon menade att musiken numera når oss hemma via nätet och att arenaspelningarna fyller vårt sociala behov. Boiler Rooms stora samling statiskt filmade dj- och live-set är ett bra argument för att stanna hemma. www.boilerroom.tv

Övrigt:

1. Acid – Mysterons Invade the Jackin’ Zone (samling)
Soul Jazz samlar houseklassiker från Chicago.

2. Stor feat Dani M – Stolthet (singel)
Ayla-rapparens kommande albumdebut verkar bli något extra. 

3. French Montana & Nicki Minaj feat Mr Vegas – ”Freaks (Remix)” (låt)
Oldschool-luktande hiphopkarneval mellan New York och Kingston.

Publicerat i Sydsvenskan 2013-03-27

 

 2/4 2013, 9:36 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: