Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Daft Punk är nya Springsteen

I höst är det trettio år sedan Sonic Youth släppte “Kill Yr Idols”. Låten var ursprungligen en loska mot gamla Village Voice-kritkern Robert Christgau, en punkig uppmaning om att skrota gamla smakhegemonier och istället göra det själv.

Även om vi därmed borde ha omformulerat vårt manifest åtskilliga gånger sedan dess är Sonic Youths ord mer aktuella än någonsin. Under våren har Daft Punks pr-maskineri gjort sitt yttersta för att tuta i oss att fransmännens kommande album ”Random Access Memories” är det mest angelägna i popmusikvärlden 2013. De har matat oss med aptitretare och oroväckande många har redan svalt betet, kroken och halva flötet.

Nile Rodgers från Chic, futuristiska discopionjären Giorgio Moroder, Pharell Williams, house- och garage-producenten Todd Edwards, Panda Bear, Julian Casablancas från The Strokes och prat om västkustrock, Doobie Brothers och Fleetwood Macs 80-tal. Att följa förhandsnacket om Daft Punk och deras samarbetspartners är som att snabbspola sig genom 00-talet på nytt. Det är samma namn, samma återupptäckta subgenrer, samma hjältar och samma pösiga män som ännu en gång självgott hyllar smaken hos en yngre och snyggare version av sig själva.

Daft Punk är nya Bruce Springsteen.

Fransmännen är inte de första dansmusikstjärnor som blivit tillräckligt stora för att unna sig att samarbeta med sina egna idoler. Samma år som de debuterade med ”Homework” släppte New York-duon Masters At Work drömprojektet ”Nuyorican Soul” tillsammans med de disco-, salsa- och hiphop-legender som de själva vuxit upp med.

Jag älskade det albumet. Tillsammans med just ”Homework” är det förmodligen den skiva som har format min smak mest. Men hur många minnen det än väcker går det inte att bortse från att Nuyorican Soul-projektet låter som ett lyxigt coverband idag: en överproducerad tillrättalagd Las Vegas-show i house-smoking.

Om Daft Punk fick mig att upptäcka dansmusik på allvar fick Masters At Work mig att inse att det sällan är en god idé att återuppväcka gamla idoler och försöka placera deras åldrande artisteri ett aktuellt sammanhang.

Nostalgi kan vara trevligt privat men är aldrig särskilt klädsamt i offentligheten.

- - -

Youtube-tipset: D.A.F.T.

Daft Punks första videos är närmast en genomgång av det sena 90-talets mest intressanta filmare. De gjordes av Spike Jonze, Michel Gondry med flera och finns på dvd:n ”D.A.F.T.: A Story About Dogs, Androids, Firemen and Tomatoes”.

- - -

Övrigt:

Psychemagik: Magic Sunrise (samling)
Folk och rock i urval av skivsamlande brittiska discoskallar.

Daughter: Get Lucky (cover)
”Hipster-covern”, som en dj-bekant uttryckte det. Daft Punk-singeln i modernare snitt.

Rodion G.A: Cantec Fulger (låt)
Prototechno från Strut Records samling från rumänska producenten Rodion Roscas skruvade 70- och 80-tal.

Publicerad i Sydsvenskan 2013-05-02

 4/5 2013, 16:47 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: