Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Dikt eller verklighet kvittar

Drömmen om att fånga äkthet och autenticitet tycks aldrig försvinna. I begynnelsen, eller åtminstone för väldigt många år sedan, satt vi alla högtidligt samlade framför lägerelden och fluktade på diabildsprojektioner och dokusåpor som Robinson och Big Brother. I dag hamstrar vi ögonblicksbilder från vårt eget vardagsliv på Instagram eller liftar längs vänner och bekantas livslinjer på Facebook.

Även om vi vet att det endast är regisserade smulor av en verklighet slukar vi dem. Kanske intalar vi oss att det är mer på riktigt än den bild som underhållningsindustrin vill köra upp i ansiktet på oss.

Vårt sug efter autenticitet gav tidigt upphov till så kallade mockumentärer, spelfilmer förklädda till dokumentärer, gärna med ett tragikomiskt inslag. Tidigare i år gjorde norrmannen Kristoffer Borglis fina kortmockumentär “Whateverest” succé på filmfestivaler världen över. Filmen sägs porträttera Marius Solem Johansen, en misslyckad musiker som bor på landet i ett norskt ingenstans och lever för att ta hand om sin sjuka pappa, dansa disco framför webbkameran och knapra hemkörda partypastiller.

Filmen är så välgjord att vissa trodde att det var en dokumentär, trots den väl tillskruvade historien. Även om du vet att allt är uppdiktat är det en helt enastående och tårdrypande historia om musik och ouppnådda drömmar.

Häromdagen ramlade jag över den fantastiska svenska kortfilmen “The Magnetist” och kom direkt att tänka på Whateverest. Filmen handlar om Micke, en milt uttryckt nördig Stockholmare som brinner för musik från gamla kassettband. Han bloggar om kassettband och spelar dem på klubbar och fester. Motivet verkar inte vara något annat än att han vill att andra ska känna samma sak som honom själv.

Min spontana reaktion efter att ha sett filmen var att kasta mig ut på google för att hitta något som kunde bekräfta att berättelsen var sann. Men ganska snabbt insåg jag att det kvittade.

Jag hade berörts och påverkats vilket måste vara målet med all form av skapande.

Oavsett om det är dikt eller verklighet.

Oavsett om det är sanning eller fiktion.

Publicerad i Dalarnas Tidningar 14 augusti 2013.

 20/8 2013, 9:48 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: