Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Hård jobb viktigare än talang

Nyligen gav svenska rapveteranen Petter ut sin debutbok. 16 rader är en blandning av biografi och antologi av utvalda låttexter. Att det är just Petter som ger ut en bok är knappast en tillfällighet. De senaste åren har han mer än någon annan svensk musiker involverat sig i olika sidoprojekt för att få artisteriet och de familjeekonomiska hjulen att snurra.

På senaste skivan skryter han om att han gjort “spons till en konst”. Förra veckan öppnade han sin första restaurang i Stockholm. Det finns säkert någon gammal proggare som rynkar på näsan och ser det som att Petter säljer ut sig, men min respekt bara växer för varje projekt han engagerar sig i och desto mer han stretar och gnetar.

Journalisten Jan Gradvall, som skrivit förordet till 16 rader och följt Petter på nära håll, har berättat att han vid varje möte dem emellan är tvungen att ställa om klockan till Petter-tid. Det innebär uppstigning vid 05. I ett reportage i Dagens Industri beklagar sig Petter över att musiker vill börja jobba tidigast 10:00, då har ju halva arbetsdagen gått.

Petters driv och energi är beryktat. För några år sedan fick han diagnosen ADHD, en neuropsykologisk funktionsnedsättning som bland annat yttrar sig i hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, sen tal- och språkutveckling och kan ge ångest och depressioner. Han är även dyslektiker och var över 20 år innan han lyckades läsa en bok från pärm till pärm.

Få skulle beskriva förutsättningarna som att Petter har en naturlig talang för språk och skrivande. Han har snarare naturliga hinder. Ända har han gjort en mer framgångsrik karriär än de allra flesta av oss kommer att göra i våra liv, genom att arbeta med just ord och texter.

Han kanske aldrig har varit den bästa rapparen i Sverige men idag är han klart störst. Anledningen till att han nått den positionen är att han hittat sin metod och målmedvetet jobbat hårdare än alla andra. Den förmågan glöms lätt bort när vi envisas med att godtyckligt definiera vilka talanger som är bra att ha med i bagaget på karriärresan, oavsett om det handlar om idrott, konstnärskap eller en chans att slå sig in på arbetsmarknaden.

Publicerat i Dalarnas Tidningar 9 oktober 2013.
 24/10 2013, 23:09 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: