Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Vem vill inte vara politiskt korrekt?

Förra veckan släppte Andres Lokko antologin David Cameron fick nyligen sin cykel stulen. Efter att ha läst både hyllningar och artiga sågningar kände jag mig tvungen att cykla ner till en av Malmös alla nyrenoverade shoppingcenter och köpa boken.

Jag gillar den. Även om de politiska texterna från vänsterflanken lätt framstår som en smula idisslande staplade på hög i kronologisk ordning.

De flesta texterna är skrivna 2008-2013 från en källarlägenhet i Notting Hill i västra London och innehåller en utlandssvensk betraktelser över både sitt dåvarande hemland och Sverige. Över ett förändrat mer hänsynslöst samhällsklimat men också över hur det är att åldras, gifta sig, skilja sig och till slut flytta hem till Sverige som nybliven pappa.

Många av texterna i boken har jag läst tidigare i Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Den text som lämnar starkast av tryck är dock en som jag missat och handlar om politiskt korrekthet, ett av alla dessa begrepp som kidnappats och misshandlats till oigenkännlighet av mörka krafter.

Måste allt vara så jävla PK? Många av oss har säkert varit med om att någon i vår närhet beklagat sig över vad som ger sken av att vara en intellektuell pöbelmentalitet som inte tillåter människor att simma motströms. Problemet, och det som är så djupt oroande, är att begreppet politiskt korrekt har en betydligt mer hedersvärd betydelse.

Jag citerar från wikipedia: Politiskt korrekthet, alternativt PK, är ett begrepp som betecknar språkbruk, idéer, politik och beteende som eftersträvar att minska negativa sociala och institutionella konsekvenser på grund av kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiöst tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera.

Engelska ordboken DK illustrated Oxford Dictionary har en lite enklare definition. Politisk korrekthet är “att undvika uttryck och handlingar som exkluderar, marginaliserar eller förolämpar vissa etniska, kulturella eller andra grupper”.

Kan en sansad person som tror alla människors lika värde se sig själv i spegeln utan att skriva under på någon av dessa beskrivningar? Går det ens att tro på ett demokratiskt samhälle utan att vilja vara politiskt korrekt?

Publicerad i Dalarnas Tidningar 23 oktober 2013.

 24/10 2013, 23:13 – Jonas | Krönikor

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: