Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Mobilapp ser in i framtiden

Att se in i framtiden och därmed kunna förutse människors beteenden har varit en eftertraktad egenskap i alla tider. Historiskt har de som har gjort anspråk på att ha den bästa uppkopplingen på kristalkulan både setts som en tillgång och ett hot. Även om förmågan att träffa rätt mer byggt på en skicklighet i att måla med breda penslar än på att leverera kvalificerade gissningar om kommande års nyhetsflöden.

En och annan trendkänsligt traditionsvurmande hipster välter kanske ut surdegen om jag avfärdar kaffesumpen som opålitlig spåmetod. Anledningen till att den funkar dåligt är att den inte baseras på empirisk kunskap om hur människor beter sig just nu. Det är en av förklaringarna till att politiska makthavare, statsöverhuvuden och ekonomiska drakar inom underhållningsindustrin är mer intresserade av sociala medier än av astrologi idag.

Det krävs ingen synsk person för att förutspå att en låt som sprids till popartisten Rihannas 33 400 170 följare på Twitter kommer att få ett genomslag även på topplistorna. Men det är inte lika lätt att förutse vem som kommer att bli nästa Rihanna.

Smartmobilappen Shazam hävdar att de kan göra det. Eller åtminstone vilka artister som kommer att få ett brett genomslag under 2014.

Shazam är ett hjälpmedel för att identifiera låtar som spelas i offentliga miljöer, exempelvis på en bar, i en butik eller på en nattklubb. Om musiken hörs någorlunda tydligt och finns på kommersiella musiktjänster som Spotify eller Itunes träffar appen sällan fel.

Baserat på vilka artister och låtar som flest människor har velat identifiera under 2013 sammanställde Shazam nyligen en lista över de namn som förväntas att höras ännu mer 2014.

Rapparen Rich Homie Quan, r&b-kometen Jhené Aiko, brittiska Sam Smith och holländska 17-åringen Martin Garrix som låg bakom arenahousemonstret ”Animals” är några av dem som de tror kommer att växa.

Precis som alla andra siare menar Shazam att deras metod är mer pålitlig än andras. Och det kanske den är.

Det fascinerande är att vi faktiskt inte har en susning om de har rätt eller fel och att båda alternativen, att veta eller inte veta om vad som komma skall, är minst lika skrämmande.

- - -

Bra: LA Son: My Life, My City, My Food (bok)
Inspirerande matresa med framsynta foodtruckpionjören Roy Choi.

Dåligt: grön vinter (naturfenomen)
Chockerande besvikelse för både hemvändare och bofasta.

Publicerat i Dalarnas Tidningar 31 december 2013. 

 6/1 2014, 15:34 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: