Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Rappare är författare

Vad gör egentligen en rappare? Frågan aktualiserades i helgen när jag och min tjej rykte ihop framför finalen av ”Så mycket bättre” och Ken Rings insatser i programmet kom på tal.

En av oss tyckte att Hässelbyrapparen tagit sig alltför stora konstnärliga friheter. Den andra menade att en rappare som inte tillåts skriva om låttexterna till oigenkännlighet har väldigt lite att bidra med i ett program som Så mycket bättre.  Ungefär.

För den stundande julfridens skull bör jag eventuellt tillägga att den sistnämnda personen inte sett ett enda avsnitt av årets säsong och därmed har svårt att bedöma enskilda deltagares insatser. Men eftersom personen i fråga började sin journalistkarriär med att skriva om just hiphop på dessa sidor för 14 år sedan (och följaktligen är expert på ämnet) väger hans åsikter oerhört tungt ändå. Speciellt när han är ödmjuk nog att kliva ner från sitt höga torn, kavla upp ärmarna och i rent folkbildningssyfte upplysa alla om hur det egentligen ligger till.

Rappare är först och främst textförfattare. Oftast är det någon helt utomstående person som har gjort musiken. En rappares hela artisteri, konstnärlighet och personliga uttryck bygger alltså på att skriva, formulera om och dribbla med ord och meningar. Ta bort den möjligheten och situationen är den samma som be Björn Ranelid läsa högt ur någon annans manus.

Så har det sett ut sedan hiphopgenren föddes för snart fyrtio år sedan. Därför är det lite anmärkningsvärt att många fortfarande inte till känner det.

Några månader efter att amerikanska rapparen Jay-Z avslutat Peace & Love-festivalen 2010 gav han ut sin självbiografi ”Decoded” (avkodad). I slutordet skriver han att det främsta målet med boken var att (be)visa att raptexter är poesi och få utomstående att förstå arbetet som ligger bakom. Även om Petter inte verkar ha haft lika högtravande ambitioner med sin bok ”16 Rader”, som kom tidigare i år, påminner den mycket om ”Decoded”.

Nästa gång en svensk rappare medverkar i familjeunderhållningsprogram på tv önskar jag att känsliga tittare rekommenderas att använda böckerna som bruksanvisning. För att undvika onödiga skyttegravskrig i tv-soffan.

- - -

Bra: Tvdags.se (webbpublikation)
Nyskapande tv-guide av några av landets främsta kritiker i ämnet.

Dåligt: Debatten (fenomen)
Aldrig har så många offentliga åsikter bidragit så lite till bildningen.

Publicerat i Dalarnas Tidningar 18 december 2013. 

 6/1 2014, 15:32 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: