Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Vissna liljor från ett blomstrande hiphopår

För två veckor sedan visade SVT “Salazar Brothers”, dokumentären om brödratrion som i 20 år befunnit sig i centrum för den svenska hiphopscenen. Uppmärksamheten är välförtjänt. För trots ett tidigt genomslag med gruppen Latin Kings kämpade bröderna länge för bekräftelse från etablissemanget.

– Ibland tycker inte jag att vi får det erkännandet och den responsen som vi kanske förtjänar. Hiphop är fortfarande lite av den utstötta musikstilen, berättade Salla när jag träffade honom och Masse i Inkonst loge för drygt fyra år sedan.

Då hade bröderna precis producerat Mando Diaos femte album ”Give Me Fire” som blivit en stor succé i både Sverige och Tyskland.

– Det spelar ingen roll om du gör årets svenska hiphopskiva för den kommer varken att sälja eller spelas på radion, fortsatte han. Den som vill bli utnämnd till årets producent och få jobb och uppdrag ska satsa på något annat än hiphop.

För en gångs skull hade Salla fel. I februari 2012 tilldelades Masse Salazar en grammis som årets producent. Efter att länge ha vistats i marginalen är svensk hiphop idag högt upp på den mediala och politiska agendan. Till och med riksdagens talman har åsikter om hiphop.

För att förstå hur det gick till behöver vi spola tillbaka bandet drygt ett år. 2012 nylanserade Salazar Brothers sitt skivbolag Redline Records med uppbackning av storbolaget Universal.

Det första stora projektet var Röd november. Med stenkoll på hur unga lyssnar på musik idag skippade de albumformatet. Istället matade de ut nya singlar från bolagets hetaste namn. Kronan på verket blev Labyrint-rapparen Aki och Kapten Röds succé ”När solen gått ner”, som idag spelats osannolika 28 miljoner gånger på Spotify.

Röd november var startpunkten för det bästa svenska hiphopåret någonsin. Salazarbrödernas arbetsdisciplin har tvingat kollegor i andra läger att skärpa till sitt spel.

Utmärkande för genrens framgångar är att det har varit en kollektiv insatts utan någon fixstjärna. Istället för att se varandra som konkurrenter har man mobiliserat tillsammans.

I ett samhällsklimat som utmärks av segregation och polariseringar har svensk hiphop blivit en megafon för dem som tidigare inte har fått möjlighet att komma till tals.

- - -

Youtube-tipset: Ison & Fille ”Vår sida av stan”

Landets pålitligaste duo sätter punkt för 2013 med en ny singel och video tillsammans med Latin Kings reggaetomte Natty Silver.

Sök: Ison & Fille + vår sida av stan 

Övrigt:

1. HNNY: Tears EP (tolva)
Stockholmsproducenten tar discopjäxorna till houseklubben. 

2. Todd Terje: Q (singel)
Inget år är komplett utan en dansgolvsgranat från Mjøndalens Larry Levan. 

3. Diverse artister: Sound of Cape Verde EP (tolva)
Med Londonkollektivet Sofrito vid rodret förvandlas varje jordenruntsegling till en tropisk karneval.

Publicerat i Sydsvenskan 11 december 2013.

 6/1 2014, 15:21 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: