Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Toppvärvning av hård arbetande Top Dawg

Vad krävs för att bli en hiphopstjärna 2014? På ett anslag på väggen i en studio i stadsdelen Carson i sydvästra Los Angeles hänger ett möjligt svar: karisma, substans, texter, ett unikt tilltal och arbetsdisciplin.

Skivbolagsdirektören Anthony ”Top Dawg” Tiffith har baserat sin femstegsraket på 50 Cents framgångsrecept. Det som gör honom trovärdig är artisterna han lyckats föra fram.

Top Dawg Entertainments stora stjärna Kendrick Lamar har moderniserat och nyanserat hiphopgenren. Han har också hjälpt utomstående att omdefiniera en förlegad, fördomsfull stereotyp bild av både rappare och unga afroamerikanska män i allmänhet. Den bild som just 50 Cent byggde delar av sitt artisteri på.

TDE:s senaste värvning heter Isaiah Rashad. 22-åringen kommer från Tennessee och är den första sydstatsrapparen i stallet. Precis som Lamar, Schoolboy Q, Ab-Soul och de andra lovande namnen som bolaget fostrat har han bott i studion sedan bläcket torkade på kontraktet.

Rashad presenterade sig i höstas med ”I Shot You Down”. Videon bjuder in lyssnarna till ett igenbommat bostadsområde i hemstaden Chattanooga. Miljön och musiken utstrålar en liknande spöklig ödslighet som de övergivna platser ekonomidocenten och författaren Jan Jörnmark fångat av svensk landsort.

Den här veckan släpps ”Cilvia demo”, Isaiah Rashads första samling låtar på bolaget. På grund av pressläggningen har jag ännu inte haft möjlighet att lyssna på allt material, men smakproven som nått omvärlden via Top Dawg Entertainments Soundcloud-sida tyder på att alfahanen gjort ännu en toppvärvning.

Publicerat 29 januari 2014 i Sydsvenskan.

 8/2 2014, 22:11 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: