Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jaqe tar svensk hiphop tillbaka till genrens rötter

I somras berättade Malmörapparen Jaqe att han jobbade med ett projekt tillsammans med Marcus Price, rapparen som slog genom i Fattaru men de senaste åren främst gjort sig känd som mångsidig producent av basig bakskakarmusik.

Alla som hoppades få höras något i stil med Jaqes inhopp på Mack Beats ”I Centrum” lär ha spetsat öronen när det första resultatet från samarbetet dök upp i höstas. Experimentella singeln ”Oprah” befann sig på behörigt avstånd från de lismande radiokanalernas spellistor och festivalernas stora scener.

Uppföljaren ”Will Smith” som kom i december gick i samma linje. Över vad som lät som en blandning av gammal electro och blågul trap-musik utnämnde Jaqe sig till en ”Will Smith, en bad boy, en ung Michael Jackson”.

”Malcolm”, första smakprovet från EP:n ”Eikon” som släpps senare i veckan, adderar ytterliggare några penseldrag till helhetsbilden av projektet. På singeln fortsätter Jaqe att rabbla namn på svarta ikoner som Marcus Garvey, Malcolm X och Martin Luther King. Samtidigt manövrerar Marcus Price en stökig produktion som för tankarna till Public Enemys första skivor.

Videon klipper ihop skakiga filmsekvenser av rasistiska övergrepp, uppror i Soweto, brinnande bilar och Ku Klux Klan-kåpor med knutna Black Power-nävar utan att bry sig om att förklara vare sig sammanhang eller mening.

De senaste åren har svensk hiphop rört sig allt närmare mittfåran. ”Eikon” är en välkommen återgång till ett alternativt sammanhang och genrens rötter där radikalism och upprorsromantik blandades med harmlösa popkulturella referenser utan att det någonsin blev en motsättning.

Tre tips:

1. Iggy Azalea feat Charli XCX: Fancy (låt)

2. Basso: Live at Joe’s Bakery (dj-mix)

3. Diverse artister: African Shakedown #2 (tolva)

Publicerat i Sydsvenskan 2014-03-19.

 22/3 2014, 9:38 – Jonas | Krönikor
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: