Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Latin Kings samlade texter

Douglas “Dogge Doggelito” Léon har aldrig varit någon tekniskt duktig rappare eller komplicerad lyriker - det är lika bra att klargöra det med en gång. Men han har något som gör honom fullständigt unik i hiphop-sverige – en förmåga att berätta historier som berör.

I mer än tio år har han tillsammans med sina ständiga följeslagare - de tystlåtna chilenska bröderna Chepe och Christian “Salla” Salazar – verkat som Svenssonsveriges fönster till förorterna. I dag är han en av landets mest folkkära artister. En Lasse Berghagen för sjuttio- och åttiotalisterna.

The Latin Kings - texter, är precis vad det låter; en sammanställning av samtliga låttexter från gruppens fyra svenskspråkiga album (debutalbumet “Välkommen till förorten” släpptes även på spanska). Texterna kompletteras med ett pretentiöst förord signerat Johannes Anyuru, en historisk tillbakablick av den ständigt hyllande hiphop-journalisten Tony Ernst samt ett ovärderligt förortssvenska-lexikon där man bland annat får lära sig skilja en shuno från en baboso.

Utryckta från sitt musikaliska sammanhang framstår låttexterna i boken närmast som dagboksanteckningar från den tid som passerat sedan debuten 1994. Historierna och berättelserna fungerar lika bra i tryckt form men nödrimmen och texternas bristande litterära kvalité blir än tydligare allena när det inte finns musik att stödja sig mot. I Latin Kings fall vänds nästan alltid brister till en tillgång.

Precis som Tony Ernst påpekar i boken bidrar bristerna till en stark trovärdighetskänsla. Gruppen är inte landets bästa lyriker och har aldrig påstått det heller men de har något att berätta, något att säga, och gör det med de medel och färdigheter som finns tillgängliga.

Men texterna i boken fungerar inte bara som en sammanfattning av Latin Kings karriär utan även som en berättelse om ett Sverige i förändring. När Latin Kings debuterade 1994 var det i ett land där lasermannen härjat två år tidigare och den obehagliga nationalistiska rockgruppen Ultima Thule toppade skivförsäljningen med tre (!) plattor på den svenska albumlistan.

Många av de problem som fanns då finns fortfarande kvar, men mycket har faktiskt också förändrats. Förebilderna och hjältarna i landet är inte längre nödvändigtvis blonda och blåögda.

Just i dag, den här veckan i juni 2004, heter en av det svenska folkhemmets största hjältar Zlatan Ibrahimovich och kommer från Rosengård i Malmö. Vi lever i ett nytt Sverige. Och det nya Sveriges kungar bär inte namnet Bernadotte.

Publicerat i Dalarnas Tidningar juni 2004. 

 10/6 2004, 12:35 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: