Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Kleerup, Jeriko, Malmö 2008-05-26

Det är ingen som har vågat säga det ännu men de senaste åren har stora delar av Malmös klubbliv förvandlats till en snabbmatsrestaurang. Nej, jag pratar inte om Debaser utan om den ständiga jakt på snabba endorfiner och omedelbara kickar som inträffar om helgerna.

I Super Size Me, Morgan Spurlocks dokumentär om den amerikanska snabbmatsindustrin, finns en scen där han på den retoriska frågan i kassan om han vill ha ”Super size”, plusmeny, svarar ”You Bet!”. Ett par klipp senare ligger han dubbelvikt på parkeringen utanför och kräks efter att ha tvingat i sig skrämmande mängder skräpmat.

Malmös nattklubbsliv har reagerat lite på samma sätt de senaste månaderna. Är ni peppade inför helgen? Kommer det att bli galet maxat? You bet!

Redan på skiva är albumaktuella Stockholmsproducenten Andreas Kleerups melankoliska tv-spelspop därför ett efterlängtat avbrott från slentrianmässiga plusmenyer. Lägg till löningslördag och kontrasten blir ännu tydligare. I slitna jeans och svart rockbandst-shirt dansar Kleerup in på scenen framför några retrofuturistiska projektioner. Han öppnar öl med tänderna, spexar och piskar upp stämningen med en maracas i handen. I sitt stripiga hår och stora mustasch är han faktiskt väldigt lik komikern Fredde Granberg.

Till en början är det avvaktande men när Marit Bergman dyker upp som oannonserad gäst på 3 AM höjs stämningen för att omedelbart återfalla i vardagslunk efter att hon lämnat scenen. Samma sak när Titiyo framför den makalösa moderna discoballaden Longing for Lullabies.

Precis som mycket annan elektronisk musik som framförs ”live” blir det många transportsträckor rent visuellt. I och med att ingen spelar i traditionell bemärkelse är det mycket svårare att motivera sin närvaro på scenen.

Samtidigt ska man aldrig glömma att det precis som en roadtrip genom ett försommarvackert Sverige ibland är själva transportsträckorna man minns bäst och inte resmålet i sig.

Publicerat i Sydsvenskan 2008-05-26.

 26/5 2008, 11:11 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: