Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jazmine Sullivan – Fearless (album) LLLL

På videosajten Youtube finns ett tio år gammalt klipp från legendariska Apollo Theater i Harlem där en minst sagt nördig tjej i bakvänd leopard- och zebramönstrad keps, matchande väst och runda glasögon framför en gospel som heter Accept What God Allows.

Idag har Philadelphia-sångerskan som föddes på Jamaica fyllt 21 år. Sedan det tio år gamla tv-klippet har hon efter sedvanligt strul med skivbolag som vill göra skvalpop av stora röster skrivit en Billboardhit till Christina Milian (Say I) och blivit ett respekterat namn på de där klubbarna i Philly som The Roots och Jill Scott hänger på när de inte är på turné.

Fearless är Jazmine Sullivans efterlängtade debut. Albumet har föregåtts av fantastiska Need U Bad som redan toppat Billboards hiphop- och R&B-lista. Den reggaeinfluerade singeln är producerad av Missy Elliot men låter betydligt mer som ett efterlängtat livstecken från Lauryn Hill. Tyvärr är den inte särskilt representativ för resten av Fearless som saxar vilt mellan soulträdets olika grenar.

Dream Big gör Sullivan klubbig soul av franska housedouns Daft Punks Veridis Quo(!) och kryddar med en massa dancehalltutor. 60-talsstompiga Switch, ett samarbete med Jack Splash från nyfunkgruppen Plantlife, lär tilltala alla Amy Winehouses fans.

Producenten Salaam Remi har jobbat mycket med just skvallerpressens queen of soul. På Jazmine Sullivans Fearless är han inblandad i knappt hälften av låtarna. Överlägset bäst är Fear där han loopar upp en pianoslinga från Stevie Wonders I Was Made to Love Her och tillsammans med Sullivan skapar knappt fyra minuters asfaltsgospel, lika tidlös som Whitney Houstons My Love Is Your Love eller Donny Hathaways The Ghetto.

Fearless splittrade innehåll hade lätt kunnat förvandlas till en sörja. Men Sullivan har en så pass stark och mångfacetterad röst att hon behärskar de tvära kasten. Som alla stora soulsångare gör hon inte bara det utan binder även ihop allt till en helhet som bara känns som hennes egen.

Den nördiga tjejen med halva savannens djur på västen har vuxit upp och gjort en av årets bästa soulskivor.

Jazmine Sullivan
Titel: Fearless
Bolag: Sony BMG
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2008-09-30. 

 30/9 2008, 19:53 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: