Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Q-Tip – The Renaissance (album) LLLL

Konvolutet pryds av en bild på Q-Tip i grå kostym framför en bakgrund som ser ut att föreställa en ritning av någon ”futuristisk” datamaskin. Om det inte varit för den i hiphopsammanhang klassiska samplern Akai MPC-2000 som skymmer hans ansikte hade det kunnat handla om vilket ordinärt storbolagssläpp som helst.

Det är ett passande omslag. Q-Tip har alltid haft fötterna i 90-talets traditionella hiphop, blicken i framtiden och en massa kommersiella krav nafsande i baken. Förmodligen är det anledningen till att vi fått vänta nio år på uppföljaren till publikfriande solodebuten Amplified.

För den som följt den gamla A Tribe Called Quest-hjältens såpa av indragna album är den här blandningen av uppklippta jazzsamplingar och tyngdlöst dansgolvsguppande väl bekant. Därför känns The Renaissance lika mycket sammanfattning som storstilad comeback.

Förutom Jay Dee-samarbetet Move har Q-Tip producerat allt själv. Det skapar naturligt en helhet som fattas på många hiphopalbum idag.

På The Renaissance har Q-Tip inte bara nylanserat ett sound som känns mer angeläget idag än när det skapades. Han har även samlat det på en av årets starkaste hiphopskivor.

Q-Tip
Titel: The Renaissance
Bolag: Motown/Universal
Betyg: 4
 

Publicerat i Sydsvenskan 2008-11-11.

 11/11 2008, 20:37 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: