Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Common – Universal Mind Control (album) LLL

Efter 2002 års kommersiella bottennapp Electric Circus har Common framgångsrikt rört sig mot den kommersiella del av hiphopvärlden han tidigare var en motvikt till. Förra årets Kanye West-producerade album Finding For­ever placerade för första gången den idag 36-årige Chicagorapparen i toppen av USA-listan.

Även om motivet var kommersiellt har musikäktenskapet med Kanye West aldrig låtit krystat. Mer som en lyckad och naturlig utveckling för en rappare som liksom West alltid varit bekväm bland hyllorna i de afroamerikanska skivarkiven. Därför är det besvärande att höra hur vilsen Common stundtals låter på åttonde soloalbumet Universal Mind Control.

På den knappt fyrtio minuter långa skivan som ursprungligen var tänkt att släppas i somras bidrar Outkast-producenten Mr. DJ med tre spår. Resterande sju är signerade The Neptunes. De elektroniska funkproduktionerna är knappast lika omskakande idag som när de introducerades för omkring tio år sedan. Men det är inget stort problem då producentteamet fortfarande inte låter som något annat.

Hummande sommarsouliga Punch Drunk Love har potential, likaså den klubbigt syntpoppiga Everywhere. Problemet är att den ungdomligt pilska partyskrud som rotas fram passar en lillgammal rappare som Common väldigt illa.

Istället för den heta poolcasanova han förmodligen såg framför sig när han skrev texterna låter Common oroväckande ofta mer som en medelålders man i alldeles för små badbyxor.

Common
Titel: Universal Mind Control
Bolag: Geffen
Betyg: 3
 

Publicerad i Sydsvenskan 2008-12-09.

 9/12 2008, 20:07 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: