Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Wiley – See Clear Now (album) LL

När musikhistorikerna sammanfattar den brittiska grimescenen lär veteranen Wiley med all rätt få ett kapitel för sig själv. I mer än tio år har han på egen hand och som del av gruppen Roll Deep rört sig i det urbana Englands toppskikt. Men till skillnad från protegén Dizzee Rascal har han aldrig lyckats bygga en stabil popkarriär.

See Clear Now har föregåtts av housepoppiga Wearing My Rolex. Singeln landande på Englandslistans andraplats förra året och var Wileys största framgång hittills. Summertime fortsatte på samma räls men gick inte alls lika bra vilket kan förklaras i en fullständigt fantasilös Daft Punk-sampling och att den motsägelsefullt släpptes först i oktober.

Med samarbetspartners som Hot Chip och hiphoppiga popsnöret Mark Ronson är det uppenbart att Eskiboy här siktat på de breda massorna. Problemet är att han som många andra framgångsrika artister från marginaliserade genrer inte gör det av kärlek och respekt för storsäljande pop utan mest som del av en affärsplan. En plan som om det handlat om någon annan än just Wiley hade kunnat beskrivas som strategisk.

Cash In My Pocket har gästande sångaren Daniel Merriweather fastnat med hela klockspelet i en björnsax och ylar om att han bara vill ha pengar i fickan. Inget fel med det. Men när allt genomsyras av ett överlägset förakt för popmusik i allmänhet har grimescenens mest tossiga och oberäkneliga profiler svårt att övertyga.

Wiley
Titel: See Clear Now
Bolag: Atlantic/Warner
Betyg: 2

Publicerat i Sydsvenskan 2009-01-13

 13/1 2009, 15:37 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: