Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

The-Dream – Love vs Money (album) LLLL

Varje gång Rihannas ”Umbrella” blöder ur någon offentlig högtalare i min närhet förundras jag över vilken fantastisk låt det är. Två år efter att jag hörde den första gången låter den fortfarande lika bra.

Männen bakom ”Umbrella” heter Christopher ”Tricky” Stewart och Terius ”The-Dream” Nash. Tillsammans tillhör de popmusikvärldens mest eftertraktade hitmakare just nu. 

”Umbrella” var från början inte alls avsedd för Rihanna, utan skrevs för Britney Spears. Låtens huvudperson var ingen före detta fotomodell från Barbados, utan en mamma i desperat behov av att berätta för sina barn att hon oavsett hur mycket det stormade fanns vid deras sida. I popmusikens brutala verklighet blev det naturligtvis inte så. Skivbolaget hann tacka nej innan Britney Spears fick möjlighet att höra låten.

Som soloartist har The-Dream ännu inte nått lika stora kommersiella framgångar. Love Hate från 2007 sålde bra för en debut, men i jämförelse med andra projekt som Tricky Stewart & co signerat var den en besvikelse.

På uppföljaren Love vs Money fortsätter The-Dream terapiarbetet efter skilsmässan från R&B-sångerskan Nivea. Den påminner därmed om senaste albumet från en annan hyllad hitmakare som blev popstjärna men fick sitt hjärta krossat på vägen: Kanye West. Men där Wests 808s & Heartbreak var lika finkänslig som en brunstig elefanthane i en porslinsaffär bjuder The-Dream på en mer nyanserad resa genom kärlekstunneln.

Första halvan – med klubbigt radiovänliga West-samarbetet Walking On the Moon och oemotståndliga Rockin That Shit – tar sig an de för genren lika klassiska som obligatoriska ämnena: flukta, ragga, ligga och älska.

I samband med det tvådelade titelspåret förändras ljudbilden och tilltalet drastiskt. Andra halvan är betydligt mörkare och melankoliskt. Tillsammans bildar delarna en helhet som är svår att inte uppfatta som något annat än en berättelse om en relation som vuxit, blomstrat och vissnat för att slutligen smulas sönder i bitterhet och förtvivlan.

Love vs Money kombinerar på ett enastående sätt popens känsla för melodier och starka låtar med den oberoende dansmusikens lekfulla nyfikenhet. Detta är inte det fulländade mästerverk som vissa hade hoppats på. Men väl något för genren så ovanligt som ett helgjutet och genomtänkt album utan ett enda svagt spår.

The-Dream
Titel: Love vs Money
Bolag: Def Jam
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2009-03-17

 17/3 2009, 16:10 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: