Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

David Rodigan Presents: Real Authentic Reggae Vol. 2 (album) LLLL

I den svårgenomträngliga reggaedjungeln är en pålitlig vägvisare livsnödvändig för att inte gå vilse bland medelmåttiga slentrianinspelningar. Den brittiska discjockeyn och radioprofilen David Rodigan har i drygt trettio år tillhört de främsta guiderna till Jamaicas musikvärld.

Här fortsätter han presentera sin bild av riktigt reggae, en bild som uppenbart präglats av hans egen introduktion till genren på 70-talet.

Titelns antydan att den spirituella reggae som finns inkluderad här vore mer äkta än dagens unga jamaicanska popstjärnor är naturligtvis bara struntprat. Men bortsett från det är gentlemannen Rodigans selektion oklanderlig.

Han blandar celebriteter som Gregory Isaacs och Delroy Wilson med i sammanhanget mer okända grupper som The Viceroys. Repiga dubsinglar från King Tubby och Augustus Pablo samsas med Chezideks moderna rootsklassiker Call Pon Dem, en låt som för övrigt bygger på samma rytm som Collie Buddz singel Let Me Know.

Den som ännu inte har smält av lena soulrösten Cornell Campbells My Confession, en av de allra finaste kärleksförklaringar som fästs på en vinyl, får ett utmärkt tillfälle att göra det här.

Birminghams veterandeejay Macka B bidrar med Empress Divine, ett aktuellt debattinlägg mot den sexfixerade dancehallvärlden och ett utmärkt exempel på den bredd – både musikaliskt och åsiktsmässigt – som finns inom genren idag.

Urvalet blir aldrig för uppenbart och förutsägbart. Ändå lyckas Rodigan få varje låt att kännas som en viktig del av den jamaicanska musikhistorien.

Real Authentic Reggae är en oumbärlig genväg genom högarna av reggaeinspelningar som har staplats de senaste fyrtio åren. Både för nybörjare och konnässörer.

Diverse artister
Titel: David Rodigan Presents: Real Authentic Reggae Vol. 2
Bolag: BBE
Betyg: 4

Publicerad i Sydsvenskan 2009-04-07 

En längre intervju med David Rodigan som jag gjorde i januari 2008 för Sydsvenskan finns att läsa här.

 7/4 2009, 16:59 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: