Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

UGK – UGK 4 Life (album) LLLL

Efter en lång och guppig resa mellan underjord och mer kommersiella sammanhang fick Texasduon UGK sitt stora genombrott 2007. I augusti debuterade först dubbelmackan Underground KingzUSA-listans första plats. Fyra månader senare nominerades gruppen till sin första Grammy för Outkast-samarbetet Int’l Players Anthem (I Choose You).

Då hade UGK:s ena halva Pimp C varit död i två dagar. Dödsorsaken ansågs vara ett hjärtfel orsakat av en kombination av sömnapné, en sjukdom som kan ge tillfälliga andningsproblem när man sover, och en överdosering av hostmedicin.

UGK 4 Life som började spelas in när Pimp C ännu var i livet blir följaktligen duons sista skiva ihop.

Missbruk av hostmedicin har länge förknippats med hiphop från Sydstaterna. Det sägs vara en bidragande orsak till musikens minst sagt makliga tempo. En annan inte lika drogromantisk förklaring till att musiken låter så tillbakalutad är att hiphopfans i gigantiska städer som Houston spenderar fler timmar glidandes i bilen på väg till hiphopklubbarna än de gör på klubbarna i sig.

UGK 4 Life är en skiva som kan motivera vem som helst till en intensivkurs på närmaste körskola. Den håller inte riktigt samma klass som föregångaren men är likväl ett ytterst värdigt farväl av en enastående duo som tragiskt slets itu precis när de fått det erkännande de kämpat för i alla år.

UGK
Titel: UGK 4 Life 
Bolag: Zomby/SonyBMG
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2009-04-14 

 14/4 2009, 17:22 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: