Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jamtech Foundation – V-Rocket (album) LLL

Att Stockholmsduon Jamtech Foundation albumdebuterar veckan efter att Diplo och Switch – det här hörnet av dansmusikvärldens kanske mest inflytelserika combo – läcker den första låten från sitt dancehallprojekt Major Lazer säger två saker. För det första hur långt fram Sverige befinner sig inom det här äktenskapet mellan olika hiphophybrider och elektronisk dansmusik. För det andra att allt fler inser vilken bra idé det är att kombinera den lösaktiga relationen med jamaicansk dancehall.

Problemet med Jamtech Foundation är att de än så länge är bättre i teorin än i praktiken.

Duon föddes när Niceness och Mastah L efter många år i den svenskjamaicanska musikscenens centrum tröttnade på dancehallmusikens plastiga produktioner och våldsromantik. Av den anledningen är det förvirrande att Jamtech Foundation uppenbart inspirerats av en rejvestetik från 90-talet som är svår att beskriva som annat än plastig.

Det verkar som om de på kort tid omfamnat klubbmusikens mest uppenbara element – dunkadunka och fräsiga effekter – men varit ouppmärksamma på det mest centrala i all dansgolvsorienterad musik – i synnerhet den jamaicanska – ett basgångsdrivet groove.

Personligen hade jag blivit gladare om de oftare vågat se bortom de mest tramsiga och omedelbara nyelectroattributen. Men det betyder absolut inte att hoppet är förlorat för den här nedbantade svenska 2000-talsversionen av The Compass Point All-stars.

Jamtech Foundation
Titel: V-Rocket
Bolag: Mad Viking
Betyg: 3 

Publicerat i Sydsvenskan 2009-04-28

 28/4 2009, 17:54 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: