Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Dub Echoes (DVD + album) LLL

Det spelar ingen roll var inom den moderna dansmusiken man börjar. Den som nystar tillräckligt länge hamnar förr eller senare alltid på ett jamaicanskt utomhusdiskotek i slutet av 60-talet.

Om musiken kan man tycka vad man vill, men faktum kvarstår: Dansmusiken och med den mycket av den moderna popmusiken hade inte låtit som den gör idag om inte jamaicanska dj:ar stått med huvudet i ett moln av rök och skrikit obegripligheter över B-sidorna till de största reggaesinglarna.

I Dub Echoes visar den brasilianske filmaren Bruno Natal hur arvet från Jamaica tydligt hörs i dagens klubbmusik. Dokumentären hade premiär för två år sedan. Efter en oavbruten turné på festivaler världen över ges den nu ut på dvd.

Jamaicansk klubbmusikhistoria är till stor del också berättelsen om dub och om hur de som manövrerade dansgolven uppfann hela den moderna remixkulturen. Musikaliskt beskrivs dub enklast som instrumental reggae där någon dekorerat rytmskeletten med ekon och ljudeffekter. Natal går pedagogiskt tillväga och skickar emellanåt till och med filmklippen genom en massa effektboxar för att på ett snyggt sätt illustrera vad producenterna gjorde med musiken.

Så långt allt gott.

Men det finns luckor i berättandet och framför allt persongalleriet. Att Natal inte ägnar mer tid åt brittisk dubstep eller någon annan aktuell subgenre inom klubbmusiken där dub varit en synnerligen viktig ingrediens är ett mysterium. Speciellt när han ger en drös äldre celebriteter (som uppenbarligen inte har så mycket spännande att säga) omotiverat stort utrymme.

Då lyckas samlingsskivan, som passande släpps samtidigt, bättre knyta samman dåtid med nutid. Med hjälp av den makalösa dubtagningen av brittiska hiphopveteranen Roots Manuvas Witness, dimmig techno från tyska Basic Channel och diverse digital roots från bland andra Dub Syndicate illustreras tydligt hur fritt dubbegreppet kan tolkas.

För hela finessen med dub är att estetiken och tekniken kan appliceras på vilken musik som helst för att sedan bara återupprepas på nytt. Dub är som att kasta en sten i en spegelblank sjö. Ringarna på vattenytan fortsätter att spridas i oändlighet.

Bruno Natal
Titel: Dub Echoes (DVD)
Bolag: Soul Jazz
Betyg: 3

Diverse artister
Titel: Dub Echoes (CD
Bolag: Soul Jazz
Betyg: 3 

Publicerat i Sydsvenskan 2009-05-20

 20/5 2009, 18:20 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: