Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Eminem – Relapse (album) LLL

18 augusti 2005 meddelades att Eminem ställde in samtliga återstående konserter av sin Anger Management Tour. Turnén hade inletts med 23 spelningar i USA tillsammans med 50 Cent. Nu avslutades den tvärt precis innan de båda hann fortsätta till Europa.

Dagen efter bekräftades att världens vid tidpunkten största rapstjärna lagts in på sjukhus. Orsaken uppgavs vara en kombination av utmattning och missbruk av sömntabletter. Eminem framstod som ännu en i raden av rock’n’roll-hjältar som tvingats ta konsekvenserna av ett rock’n’roll-liv.

Vad som inte berättades var att kollapsen till viss del berodde på att Eminem efter varje konsert slängt sig på privatflyg hem till sin dotter för att kunna vara vid hennes sida när hon vaknade varje morgon.

En heroisk insats av någon som själv hade bittra erfarenheter av att växa upp med en frånvarande pappa eller en självklarhet för alla föräldrar?

Bedöm själva.

Innan Eminem återhämtat sig sköts hans bäste vän, rapparen Proof från gruppen D-12, ihjäl utanför en nattklubb i hemstaden Detroit.

Eminem försvann in i ett svart hål.

I april i år var det tre år sedan.

Det finns många självhjälpsstrategier, vissa effektivare än andra. Ett sätt att återfå fotfästet är att återvända till trygga och välbekanta miljöer. Saker som en gång har haft betydelse. Det är precis vad Eminem gör på Relapse, hans sjätte skiva och den första på fem år.

Vapendragaren Dr Dre – producenten till genombrottsingeln My Name Is,och den som Eminem jobbat mest med under sin karriär – ligger bakom alla låtar utom en. Innehållet är också en återgång till de vålds- och sexfixerade provokationer som utmärkte millennieskiftets albumcombo The Slim Shady LP och The Marshall Mathers LP.

Redan första livstecknet Crack a Bottle signalerade att Eminem var tillbaka i samma goda form som tidigare. Låten var inte bara en comeback för Eminem utan även för Dr Dre som fick sin första stora hit på fyra år, vilket naturligtvis är en evighet för en producent i dagens hiphopklimat.

Med undantag av Beautiful, där Eminem staplar värre emorap-kly shor än ungerska Youtubestjärnan Speak, håller Relapse samma höga nivå. Men just tidsaspekten och känslan av att redan ha hört det mesta förut gör det svårt att värdera den lika högt som föregångarna.

Eminem
Titel: Relapse
Bolag: Universal
Betyg: 3

Publicerat i Sydsvenskan 2009-05-20

 20/5 2009, 18:12 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: