Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Ghostface Killah + Mohammed Ali (konsert)

Utgångslägena kunde inte ha varit mer olika. Mohammed Ali, för ett par månader sedan helt okända för den stora allmänheten men med ett färskt, tokhyllat album i ryggen. Ghostface Killah, en rapveteran från Staten Island och historiens främsta hiphopkollektiv Wu-Tang Clan som önskar att han kunde konservera 90-talet.

Att Mohammed Ali har en bra bit kvar innan duon fått fäste i det kollektiva medvetandet blir uppenbart när man ser den glesa skara som slutit upp framför Mejeriets scen i Lund. Stockholmsduon gör ändå ett okej framträdande under rådande omständigheter. Ge dem ett par festivalspelningar och några månaders radiorotation och det kan bli riktigt intressant när de återvänder på Malmöfestivalen i augusti.

39-årige Ghostface Killah gör entré i stora kängor, ännu större jeans och vinröd plyschtröja. När han viker ihop sin stora kroppshydda och går ner på huk för att betona rimsalvorna påminner han lite om Dreamworks Kung Fu Panda.

Ghostface och hans tre maskotar är trötta. Den pösiga diskjockeyn är så pass yrvaken att han är tvungen att ta en paus för att sträcka på sig redan efter fem låtar.

Jag hade gärna gjort detsamma.

Då bjuder ändå Ghostface Killah på en relativt varierad repertoar av färskare solospår och gammalt publikfriande Wu-Tang-material, ibland med honom själv som avsändare, andra gånger med någon annan från kollektivet. För publiken, som mest verkar ha kommit för att skråla ”Wu-Tang” i kör, verkar det kvitta.

Och det kanske det gör även om det är mer än lovligt segt stundtals. Men när Ghostface Killah och hans trötta medresenärer två tredjedelar in förvandlar konserten till en karaokeshow med förutsägbara hiphophits från helt andra artister passerar de snabbt gränsen för värdighet.

De avslutar med att be folk skynda till souvenirstånden för att köpa signerade svettband med Wu-Tang-logga. Som om de 295 kronor publiken redan betalat inte vore nog för det här tramset.

Publicerat i Sydsvenskan 2009-05-28.

 28/5 2009, 12:45 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: