Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Whitney Houston – I Look to You (LLLL)

Whitney Houston har upprepade gånger visat att hon är en av vår tids största pop- och soulsångerskor. Ingen tvekan. Men vid högtidstillfällen som det här är det lätt att glömma att hon under större delen av sin karriär befunnit sig betydligt närmare gaphalsar som Céline Dion än afroamerikanska soulsystrar som Lauryn Hill och Mary J Blige.

För någon som vuxit upp i en artistfamilj där soulmusiken för länge sedan lämnat gathörnen i en galaklänning är det högst naturligt.

2009 har Whitney Houston hunnit fylla 46 år. Bakom sig har hon ett kolsvart decennium av missbruk och tragedier som motsats till den helylleimage som förknippas med hennes tidiga karriär.

Nu har hon återfått fotfästet. Åtminstone är det den bilden som benhårt förmedlas på I Look to You, hennes sjätte fullängdsalbum, det första på sju år. Människorna vid hennes sida tillhör alla gräddan av dagens urbana popproducenter och låtskrivare: R Kelly, Alicia Keys, Akon, R&B-geniet Christopher ”Tricky” Stewart med flera.

Men. Den som tror att det innebär skvalig tonårspop misstar sig. Samtliga verkar ha gjort sitt yttersta för att erbjuda Houston, som banade väg för deras egna karriärer, en respektfull och passande inramning.

Det låter modernt utan att verka krystat, moget och erfaret utan att bli mossigt.

Enastående första singeln Million Dollar Bill – en diskobollsglittrande, modern soulpärla med klara referenser till Mary J Bliges och Faith Evans största ögonblick – växer fortfarande. I sammanhanget är den bara en av flera riktigt starka låtar med otvetydig hitpotential.

På tillbakablickande Nothin’ But Love trycker Timbalands högra hand Nathaniel ”Danja” Hills igång en filtrerad, långsam houseproduktion medan Whitney Houston vänder andra kinden till. Salute är en snygg uppbrottsballad skriven av R Kelly med ett klassiskt tema om att gå vidare med höjt huvud. I Got You låter som en självklar uppföljare till Houstons karibiska soulballad My Love Is Your Love och kan mycket väl vara den bästa låt Akon varit inblandad i.

Bortsett från banala klubbspåret For The Lovers är I Look To You en comeback som bara kan beskrivas med ett ord: värdighet.

Om verkligheten ser annorlunda ut har Whitney Houston och hennes entourage lyckats dölja det väldigt väl.

Whitney Houston
Titel: I Look To You
Bolag: Sony BMG/Arista
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2009-08-28. Återpublicerat med tillåtelse av Sydsvenskan. 

 28/8 2009, 9:48 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: