Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Jay-Z – The Blueprint 3 (LLL)

Tar man tunnelbanan från Brooklyn till Manhattan kan man se New York förändras utanför vagnfönstret. Husen blir högre och högre, passagerarnas hudfärg ljusare. Ett par stationer före Wall Street kliver kostymerna på för att sedan försvinna lika snabbt.

Jay-Z har gjort den resan från gathörnen i Marcy City Housing Projects till rappande mångmiljonär och företagsledare. I somras toppade han finanstidningen Forbes lista över de bäst betalda rapparna med en uppskattad årsinkomst på 245 miljoner kronor.

Om han rent affärsmässigt fortfarande befinner sig i toppen är hans musikaliska ställning inte lika självklar idag som när han 2001 släppte första delen i albumserien Blueprint.

Hiphopens hjärta har för länge sedan lämnat det stora äpplet. En ny generation rappare står idag redo att ta över samtidigt som allt fler stora stjärnor söker sig utanför genrens traditionella ramar för att flörta med lyssnare från hela det samtida popspektrat.

För många är därför The Blueprint 3 mer än bara det elfte studioalbumet med Jay-Z – det är ett släpp som skulle kunna säga något om genren i stort.

Traditionalister hoppas på att den kanske främsta rapparen genom tiderna ska ställa allt till rätta. Lika många ser förmodligen fram mot att den snart 40-åriga Jay-Z misslyckas så att han kan pensionera sig för gott.

Precis som föregångarna innehåller The Blueprint 3 i sedvanlig ordning flera starka, men knappast oöverträffliga låtar. Merparten är producerade av Kanye West och hans gamla läromästare No I.d.

Singlarna D.O.A (Death of Auto Tune) – en hatattack på det populära röstmanipuleringprogram som fullständigt dominerat topplistorna det senaste året – och Run This Town tillhör höjdpunkterna.

Reminder – en medelålders mans försök att cementera sin ställning i raphierarkin genom att åberopa gamla meriter – är inte lika kul.

De som hoppades att The Blueprint 3 skulle berätta något mer övergripande går bet. Albumet säger varken något om vare sig Jay-Z:s ställning, hiphopens allmänna hälsostatus just nu eller vart genren är på väg.

Det enda The Blueprint 3 visar är att det fortfarande går att göra sammanhållna hiphopalbum utan att det för den skulle behöver bli bakåtsträvande traditionellt eller ansträngt vidsynt.

Jag väljer att se det som ett gott tecken.

Lyssna också på:

Jay-Z: Reasonable Doubt (album, 1996)

Jay-Z: The Blueprint (album, 2001)

Menahan Street Band: Make The Road By Walking (singel, 2007)

Lyssna på “Blueprint 3” via Spotify.

Jay-Z
Titel: The Blueprint 3
Bolag: Roc-A-Fella/Warner
Betyg: 3

Publicerad i Sydsvenskan 2009-09-16.

 16/9 2009, 9:32 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

En kommentar till “Jay-Z – The Blueprint 3 (LLL)”

 1. victor
  oktober 18th, 2009

  Var är recensionen för OB4CL2? Din nolla, du gav den en 3a. Jag hoppas uteblivandet av den recensionen här på bloggen är ditt sätt att visa att du ångrar dig angående de betyget. Värdelöst av dig.

  Sista gången jag tar en recension seriöst av dig. Man hoppas mer av svenska recensenter.

  Ta en titt på metacritic.

  Gör om, gör rätt.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: