Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Blk Jks – After Robots (LLLL)

Regnbågslandet vid Afrikas södra udde har blivit den kanske starkaste symbolen för såväl brutala frontalkrockar som möten mellan kulturer och människor. Trots, eller på grund av kanske, har Sydafrikas indierockscen varit väldigt blek på mer än ett sätt. Det är bra att ha bakhuvudet när man stöter ihop med någon som kallar Johannesburggruppen Blk Jks debut ”After Robots” för ”det viktigaste Sydafrikanska albumet på 20 år”.

Blk Jks (uttalas Black Jacks) bildades redan 2000 men det var först genom förra årets ”Mystery EP” – inspelad i Electric Lady Studios i New York – som gruppen uppmärksammades utanför hemlandet. Här fortsätter kvartetten linda in fragment från jazz, dubreggae och olika traditionella afrikanska musikstilar i tjocka elgitarrmattor.

 I Lakeside kör Vampire Weekend vilse i skogen i en David Lynch-film. Tselane är finstämd akustisk afrikansk folkrock. Mest av allt är After Robots ett episkt rockalbum där gruppen i sin ambition att låta traditionella hittar ett helt eget uttryck.

Blj Jks
Titel: After Robots
Bolag:  Secretly Canadian/V2
Betyg: 4 

Publicerat i Sydsvenskan 2009-09-23.
 23/9 2009, 22:39 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: