Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Ghana Special – Modern Highlife, Afro-Sounds & Ghanaian Blues 1968-81 (LLLLL)

Parallellt med de senaste trenderna pågår en ständig jakt bakåt i tiden efter bortglömda inspelningar som förtjänar att lyftas fram i nytt ljus. En jakt som idag liknar mer arkeologisk och kulturhistorisk forskning än traditionellt grävande i dammiga skivbackar.

De senaste åren har brittiska Soundway utvecklats till ett av de mest pålitliga återutgivningsbolagen. Under ledning av etnologen, diskjockeyn och outtröttliga skivsamlaren Miles Cleret har etiketten vaskat guld i både Sydamerika och Afrika. Ständigt med ett öra för vad som händer på samtida dansgolv.

Att bolaget här återvänder till Ghana för att lyfta fram rötterna till den inhemska hiphophybriden hiplife, som uppmärksammats den senaste tiden, får därför ses som helt naturligt.

Detta dubbelalbum tar avstamp i en period av Ghanas historia då militärkupperna avlöste varandra och ekonomin befann sig i fritt fall. Det må vara en sliten klyscha, men bristande ekonomiska förutsättningar har upprepade gånger visat sig resultera i ett blomstrande musikliv. Om någon är tveksam är det bara att lyssna på de 33 enastående spår som Miles Cleret här grävt fram och samlat i ett föredömligt snyggt och ambitiös paket.

För Ghana innebar den turbulenta tiden stora förändringar inte bara i samhället utan även inom musiken. Landets traditionella populärmusik highlife – en lokal mix av jazz samt karibisk och kubansk musiktradition – blandades med västafrikansk blues och folkmusik, tankar om afrikansk självmedvetenhet, västerländsk pop, soul och funk.

Resultatet blev en skramlig gör-det-själv-mix av stilar och ljudbilder som här sträcker sig från Christy Azumas tropiska soulpärla Din Ya Sugri och karnevalrytmer med Kyeremateng Atwede till hypnotisk, latinjazz och afrobeat signerad bland andra Ebo Taylor och K. Frimpong & His Cubanos Fiestas.

Som helhet handlar det om fullständigt oemotståndlig musik som sprudlar av upptäckarlust, nyfikenhet och vilja till förändring.

Diverse Artister
Titel: Ghana Special – Modern Highlife, Afro-Sounds & Ghanaian Blues 1968-81
Bolag: Soundway
Betyg: 5

Publicerad i Sydsvenskan 2009-11-11. 

 11/11 2009, 17:42 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: