Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Roll The Dice – Roll The Dice (LLLL)

Album. För den som läst det finstilta i konvolutet till Karin Dreijer-Andersons solodebut kan namnet Peder Mannerfelt låta bekant. Som del av technoduon Van Rivers & The Subliminal Kid producerade Mannerfelt hälften av låtarna på Fever Ray-albumet.

Om Fever Ray låter som en ljudkuliss till Hans Arnolds mystiska sagovärld är Roll The Dice – Mannerfelt tillsammans med Malcolm Pardon – ljudet av att sväva tyngdlöst i gamla framtidskildringar som Stanley Kubricks 2001 eller John Carpenters Flykten från New York.

Med syntar och piano som enda instrument – varken trummaskiner eller efterbearbetning i datorn var tillåtet – bygger duon långsamt upp en behaglig repetitiv ljudmiljö som hämtar lika mycket från minmalistisk klassisk musik som tidig electronica. 

Guadeloupe mjuklandar i trakterna av tyska bolaget Basic Channels dubdimmiga techno. In To The Ground och Swing får mig att vilja leta upp technominimalisten Richie Hawtins tidiga album under pseudonymen Plastikman.

Allra snyggast blir konstrasterna i Axee där pianoslingorna förenas med några analoga syntar som låter så skrangliga att de kunde vara vevdrivna.

Roll The Dice
Titel: Roll The Dice 
Bolag: Digitalis
Betyg: 4 

Publicerat i Sydsvenskan 2010-02-17.

 21/2 2010, 19:44 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: