Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

This Is Head – 0001 (LLLL)

När Aftonbladet vid nyår lät talangscouter från svenska skivbolag sammanställa en lista över vilka de helst ville arbeta med under året hamnade Malmögruppen This Is Head på nionde plats. Före bland andra Cardigans, Kent, Timbuktu, Markus Krunegård, Kleerup och The Knife. Nu ska vi inte övervärdera betydelsen av en sådan undersökning. Men det går ändå att konstatera att de tre låtar – det är inte fler som This Is Head släppt hittills skapat förväntningar även utanför Möllevången.

I somras, när jag för första gången blev introducerad för Möllankvartetten, kändes också This Is Head som något unikt. En lokal fusion av dagdrömsrock och dansmusikrötter som träffsäkert återgav ljudet av stadsdelens brokiga musikscen. På debutalbumet 0001 fortsätter de utforska det svårdefinierade gränslandet mellan klubbmusik och experimentell rock. Musikaliskt finns gemensamma nämnare hos samtida grupper som Göteborgs Studio och brittiska A Mountain of One men även referenser till såväl tysk kraut och Factory Records postpunkiga DIY-estetik.

Låtarna är till största del instrumentala. När sång förekommer är det mer för att skapa en ljudmässig effekt snarare än att berätta en historia. Istället domineras This Is Heads vintergråa ljudbild av enkelt upprepade melodislingor och tålmodigt pulserande rytmer som ofta exploderar i ett crescendo av tjocka elgitarrmattor.

Hos andra grupper utvecklas den uttalade ambitionen att tillåta sig att experimentera i studion lätt till ett planlöst jammande. This Is Head undviker det misstaget genom att disciplinerat skala av och förfina sin krautpop tills endast de mest västent l iga delarna återstår. Förmågan att förvandla de utdragna studiosessionerna till snygga låtar skiljer dem från mängden.

Avslutande 0013 sticker ut med sin överraskande traditionella låtstruktur med sång, vers och refräng. Till sound påminner den närmast om något som tokhyllade brittiska poptrion The Xx hade kunnat spela in.

Det som talar för This Is Head är att de är ett band till skillnad från många andra helt studiobaserade rock/dansmusikprojekt inom genren. Det förstklassiga låtmaterialet kan med lätthet överföras till en livescen vilket innebär stora möjligheter för ett genomslag långt bortom de skivsamlarforum som annars lätt blir ändhållplats.

This Is Head
Titel: 0001
Bolag: Adrian Recordings
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2010-03-10.

Mer:

Recension av This Is Head 0002.

Reportage om This Is Head, Lugnet, Prejka och Psychic Malmö.

Krönika: Minnesfragment av Malmönätter.


 14/3 2010, 14:36 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

En kommentar till “This Is Head – 0001 (LLLL)”

  1. Henric
    mars 15th, 2010

    Tack Jonas, mkt fina ord!

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: