Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Erykah Badu – New Amerykah Part 2: The Return of Ankh) (LLLL)

Inom egyptologin är ankh hieroglyfen som symboliserar evigt liv. Andra delen av Erykah Badus albumtrilogi New Amerykah är en tillbakagång till ett mer lättillgängligt sound, om än inte odödligt, åtminstone svårplacerat musikhistoriskt.

För Erykah Badu-lyssnarna välbekanta studioinnovatörer som Los Angeles Sa-Ra Creative Partners, Madlib och James Poyser har tillsammans skapat en ljudbild som har en fot i det utpräglat analoga debutalbumet Baduizm och den andra i digitalt skruvade och elektroniska första delen av New Amerykah. Politiken och samhällskritiken på föregångaren har ersatts av ett mer känslomässigt och personligt reflekterande.

Till skillnad från tidigare album har man den här gången arbetat mycket med tydliga samplingar och återvunna inspelningar. Den som börjar läsa det finstilta i konvolutet inser att det som låter som musikaliska framtidsvisioner i själva verket är trettio år gammalt material.

Turn Me Away (Get MuNNy) är en nyinspelning av Sylvia Striplins Roy Ayers-producerade You Can’t Turn Me Away. Originalversionen är typisk för den typ av puttrande jazzfunkboogie som var poppis på rare groove-klubbar i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Erykah Badu gör inte mycket för att placera låten i ett annat sammanhang.

Mest överraskande återanvändningen är Paul McCartneys och Wings fusionrockiga Arrow Through Me från 1979 som i Gone Baby, Don’t Be Long snyggt ikläds en suggestivt byggande samtida soulskrud.

Erykah Badu kallar sig ibland för en ”analog girl in a digital world”. På omslaget till New Amerykah part 2 är hon omgiven av en regnskog och porträtterad som en blandning av en na’vi i avatar och terminator. Det är rätt träffande för hur musiken låter och var Erykah Badu verkar befinna sig idag.

Det är en kombination av uråldrig spiritualism, futuristisk innovation och organisk popmusik som i andra fall framståt som splittrad och förvirrad. Men Erykah Badu har en sådan avslappnad självsäkerhet i sitt artistisk utryck att hon paradoxalt nog får det att fungera.

Musikaliskt är New Amerykah Part 2 inte så mycket mer än en förutsägbar bekräftelse på Erykah Badus ledande ställning på den samtida soulscenen. Det som lyfter albumet ett snäpp är att hon bjuder med lyssnarna till förebilder och influenser som tidigare inte framkommit med samma tydlighet.

Erykah Badu
Titel: New Amerykah Part 2: The Return of Ankh
Bolag: Universal Motown
Betyg: 4

* * *

Erykah Badus nygamla Amerika (och England) på Youtube

Turn Me Away (Get MuNNy)
Original: Sylvia Striplin You Can’t Turn Me Away

Gone Baby, Don’t Be Long
Original: Wings Arrow Through Me

Fall In Love (Your Funeral)
Original: Eddie Kendricks Intimate Friends

Umm Hmm
Original: Ndugu & The Chocolate Jam co. Take Some Time

Publicerat i Sydsvenskan 2010-03-25.

 1/4 2010, 7:39 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: