Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Method Man, Vega, Köpenhamn

Spelningar med rappande marijuanaromantiker i Köpenhamn medför alltid en risk. Situationen påminner lite om att låsa in en grupp sockerberoende dagisbarn i en godisbutik och försöka övertyga dem om att det inte är lördag.

Inför konserten på Vega verkar Method Man ha fått tag på riktiga dunderkarameller. Han studsar och gör piruetter med ett finurligt leende på läpparna. Av bara farten råkar han joddla de första stavelserna till sin egen signaturmelodi Method Man för att sedan kasta sig ut från scenen och öva snöänglar på publikens uppsträckta händer. Det är kvällens andra låt.

Resten av konserten fortsätter i ungefär samma anda. Wu-Tang-klassiker varvas med sololåtar och material från Method Man och Redmans samarbetsalbum i en välavvägd mix. Duons How High framförs i båda sina delar. Den senare, kort och gott titulerad Part II, är en omarbetning av Toni Braxtons sensuella sexfantasi You’re Makin’ Me High. Storrökaren Method Man har förstås allt annat än sex i huvudet.

Nyansskillnaderna och variationerna i uttryck är inte stora, det är de sällan i dessa sammanhang. Men Method Man visar att han tillhör toppskiktet i en del av underhållningsbranschen där prestationskraven sällan är högre än ett tillmötesgående humör, partypepp och att merparten av låtarna som framförs bör vara släppta före år 2000.

– Jag gillar att spela nya grejer men vet att ni kommit för att höra de gamla. Det spelar ingen roll var jag befinner mig. Det är samma visa överallt, säger Method Man och drar igång buffligt testosteronstinna Wu-Tang Clan Ain’t Nuthing Ta F’ Wit från 1993.

En kvart senare befinner han sig åter framför scenen. Med risk för att kraschlanda rakt ner på parketten avslutar Meth od Man klubbalarmet Da Rockwilder stående på publikens axlar.

Ett enkelt trick måhända men jag har svårt att inte låta mig charmas.

Publicerat i Sydsvenskan 2010-03-26.

 1/4 2010, 7:10 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: