Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Petter – En räddare i nöden (LLLL)

Det mest intressanta med dagens hiphop är att genren håller på att omdefiniera sig själv. Oavsett om det handlar om topplisterap och dess förhållande till resten av popvärlden eller om vuxenhiphop rör man sig mot hittills outforskade marker. Inte främst musikaliskt, men när det gäller tilltal och kontext.

När fyrtioåriga Jay-Z förra året släppte The Blue­print 3 fanns inget att jämföra med eller relatera till. Ingen hade gjort något liknande tidigare, åtminstone ingen i samma ålder och position. Till skillnad från andra genrer finns det ännu ingen mall för hur en rappare mognar och växer upp med värdighet. Det samma gäller svensk hiphop.

Petter har aldrig varit rädd för att testa nya vägar och experimentera med produktioner från andra delar av genren för att komma vidare och utvecklas. På sjunde albumet En räddare i nöden återvänder han till hiphoprötterna, men inte som i bakåtsträvande oldschoolrap utan som i soul från 1960- och 1970-talet.

Flitigt anlitade studioveteranerna Collén & Webb har skapat en snygg ljudbild med paralleller till den kombination av uppsnabbade soulkrokar och skitigt råa trumrytmer som framförallt Kanye West presenterade i början av 00-talet. Bäst illustreras det i utmärkt självreflekterande Livet är en bitch där Petter krasst konstaterar att ”Det är lång bit kvar / nu är jag trebarnsfar / sanningen idag / jag har inte råd att falla av.

Andra gånger, exempelvis Timbuktu-samarbetet Älskar din stil och Gör min dag (tillsammans med Magnus Carlson), närmar de sig skranglig rhythm & blues och fartblind 1960-talssoul. Uppbackade av ett starkt band, Stockholms Club Killers exempelvis, har dessa låtar alla förutsättningar att lyfta till en ännu högre nivå live.

Bäst är Petter när han blir känslosam och reflekterar kring kärlek och personliga relationer. Som i tacksamhetsförklaringen till familjen i Vad vi tänker på och pianoballaden Länge sen (med Veronica Maggio), om en slumpmässig återträff med en passionerad relation som aldrig fick möjlighet att brinna ut.

Då, när Petter vågar blotta sin livserfarenhet på samma sätt som de soulsångare han själv förälskat sig i de senaste åren, närmar han sig ett artistiskt uttryck som helt saknar bästföredatum.

Petter
Titel: En räddare i nöden
Bolag: Pope/Universal
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2010-04-07

 10/4 2010, 22:25 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: