Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Rusko – O.M.G.! (LLLL)

Än så länge säger namnet Rusko inte den breda poppubliken jättemycket. Men det lär snart förändras då den brittiska dubstepsjtärnan ligger bakom merparten av M.I.A:s tredje album som släpps i sommar.

På senaste singeln Born Free skickar M.I.A. en hälsning till Rusko och alla andra ”gingers”, rödtoppar, i producentteamet. I den omskrivna videon kidnappar och massakrerar amerikanska säkerhetsstyrkor en grupp rödhåriga ungdomar.

Rusko berättade nyligen att idén till videon startat som ett internt skämt. Men skrattet fastnar lätt i halsen när bortsprängda kroppsdelar slungas mot en genom videospelarens fönster.

Ruskos dubstep – en hybrid av några delar digital rootsreggae samt några delar drum & bass och diverse andra urbrittiska dansmusikgenrer – blandar på samma sätt allvar med en skämtsam fyndighet. Och om det är något som Rusko kan tillskrivas ansvaret för är det att han tillfört humor till en fullständigt humorbefriad genre.

Att Rusko släpper sitt debutalbum O.M.G.! på mångåriga M.I.A.-samarbetspartnern Diplos skivbolag Mad Decent är träffande för hur han nyfiket lyft blicken och skådat en framtid utanför genrens stundtals plågsamt slutna ramverk.

Rusko, eller Christopher Mercer som han egentligen heter, har en bakgrund som producent till hemstaden Leeds smått legendariska dubkollektiv Iration Steppas. Rötterna klipps aldrig helt på O.M.G.!. Men bortsett från snygga Rubadub Shakedown, en varsam uppdatering av den 80-talsdigitala dancehall som engelsmännen gjort till sin egen, är de mest uppenbara reggaeinfluenserna nedtonade. Istället kryddar han de bastunga produktionerna med element från 90-talets inhemska klubbmusik.

Kumon Kumon kombinerar huggande raveackord och gammal smattrande jungle. I Dial My Number och Feel So Real är det snarare pulserande subbasgångar och garagehouse som spökar i bakgrunden.

Albumtiteln O.M.G.! är förstås en chat och sms-förkortning av uttrycket ”oh, my god!” Och det är ganska precis så det känns när någon av Ruskos basgångar träffar en rakt i fejan.

Helhetsintrycket kan följaktligen inte beskrivas bättre än med ett: LOL!

Hur kul som helst.

Kolla även in:

Rusko - Cockney Thug (låt)

Rebel MC - Jahovia (låt)

Aswad - Showcase (album)

Rusko
Titel: O.M.G.!
Bolag: Mad Decent
Betyg: 4

Publicerad i Sydsvenskan 2010-05-12

 18/5 2010, 8:41 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: