Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Nas & Damian Marley – Distant Relatives (LLLL)

Ändå sedan Kool DJ Herc importerade reggaens soundsystemkultur till New York och därmed lade grunden till hiphopen har genrerna levt i symbios. Med tanke på det är det anmärkningsvärt att det aldrig genomförts ett albumsamarbete som inkluderat något av de stora namnen från respektive genre.

Distant Relatives är därför redan på papperet unik – en hiphopikon i samarbete med Bob Marleys yngsta och mest talangfulla avkomma. Tillsammans skapar duon ett intressant och svårdefinierat album som hämtar lika mycket från afrikansk, jamaicansk och afroamerikansk musikhistoria som från Nas och Damian Marleys egna karriärer.

Patience återanvänder de maliska superstjärnorna Amadou & Mariams Sabali från 2008. Land of Promise är en visionär nytolkning av rootsreggaelegenden Dennis Browns afrikahyllning Promised Land med musikaliska paralleller till Damian Marleys egna stora crossoverhit Welcome To Jamrock.

Målsättningen för Distant Relatives är allt annat än anspråkslös: att rikta strålkastarna mot den afrikanska kontinenten för att på så vis uppmärksamma omvärlden – och kanske framförallt afrikanerna själva – om dess historiska betydelse för populärmusiken i väst. Det är på alla sätt ett beundransvärt och viktigt projekt. Något så ovanligt inom dagens världsfrånvända popmusik som ett hiphopalbum med avsikt – och möjlighet – att göra avtryck utanför musikvärlden.

För samtidigt som hiphop och reggae spridit sig till Afrika och gjort genrernas största namn till lika stora stjärnor och förebilder där som i väst har intresset för de egna musikaliska rötterna gått i motsatt riktning. När Nas och Damian Marley placerar den etiopiska jazzlegenden Mulatu Astatke i rampljuset genom att återanvända hans Yègellé Tezeta inbillar jag mig därför att det betyder något helt annat än när skivsamlare och popsnören i väst dreglar över hans inspelningar.

Det är helt enkelt James Browns Say It Loud – I’m Black And I’m Proud tolkat med samplingsgenerationens främsta kommunikationsmedel.

Lyssna även på:

J.Period & K’Naan The Messengers: A Tribute to Fela Kuti, Bob Marley & Bob Dylan (mixtape)

Burning Spear Marcus Garvey (album)

Fela Kuti & Roy Ayers Music of Many Colors (album)

Publicerat i Sydsvenskan 2010-05-19

 20/5 2010, 7:13 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: