Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Drake – Thank Me Later (LLLL)

I vintras introducerade amerikanska Vibe sina läsare för det nya decenniet med omslagsrubriken ”Drake – Hiphop’s new religion”. Vibe är inte ensamma om att utse den före detta ungdomsskådespelaren från Kanada till genrens nya frälsare.

För ett och ett halvt år sedan var Drake mer eller mindre okänd. När 23-åringen nu släpper sitt första album gör han det som den mest uppskrivna hiphopdebutanten sedan 50 Cent.

Drake är unik på flera sätt. Han är en rappare som inte är rädd för att sjunga. En vanlig snubbe från avkroken Toronto som helt saknar den streetcred som länge var obligatoriskt för större framgång inom genren.

Om många hiphopartister tidigare har eftersträvat att skapa ett samtida soundtrack till maffiaklassiker som Scarface passar Drakes entreprenörsrap bättre i tv-serier som Draknästet eller Entourage. I The Resistance rappar han om att han föredrar sponsorskontrakt med Coca-Cola Company framför gathörnens kokainaffärer. Drake gör hiphop för karriärister som drömmer om en fullbokad fickdatakalender.

Produktionerna har paralleller till Kanye Wests lika tveksamma som djärva 808s & Heartbreak. Låtarna är starkare men ljudbilderna är mestadels lika karga och dramatiskt melankoliska. Producenter som stjärnskottet Boi-1da förlitar sig tryggt på att Drakes röst och rimflöde ska vara tillräckligt, vilket det också är.

Karaoke är skinande minimal robotfunk om att vistas i rampljuset till priset av förlorad kärlek. Klubbiga Fancy är något för genren så ovanligt som en hyllning till självständiga kvinnor som både hinner med karriär, frissan och manikyr och aldrig skulle tillåta sig att bli bjudna på drinkar.

Individuellt lever inte samtliga låtar upp till de högt ställda förväntningarna men helheten gör det svårt att vänta med tacksamhetsförklaringarna.

Frälsare? Nja. Framtida regent? Inte omöjligt om Drake får tillstånd att dela tronen med bolagskollegan och blivande drottningen Nicki Minaj.

Drake
Titel: Thank Me Later
Bolag: Young Money/Universal
Betyg: 4

Lyssna även på:

Drake Best I Ever Had (singel)
Drake So Far Gone (Mixtape/EP)
Kanye West 808s & Heartbreak

Publicerat i Sydsvenskan 2010-06-16

 15/7 2010, 11:10 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: