Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

M.I.A. – Maya (LLLL)

Den mest träffsäkra kritiken av Born Free – första singeln från Maya som fick stor uppmärksamhet tack vare Roman Gavras våldsamma och upprorsromantiska video – kom i ett Twitterinlägg från Nerikes Allehandas Hasan Ramic. ”Kruxet med nya M.I.A.är att man inte längre kan dansa till det hon gör”.

Det kanske låter banalt men för en artist som gjort sig ett namn på klubbar och dansgolv är det av betydelse. Samma kritik går att rikta mot stora delar av Maya Arulpragasam tredje skiva. Även om producentteamet ännu en gång består av idag välrenommerade klubbmusiknamn som Diplo, Dave Taylor och dubstepesset Rusko är albumet ett steg bort från dansgolvet i riktning mot digital postpunk och stökig konstkolepop.

Det betyder inte att det är dåligt. Tvärtom. I en tid där varken dansmusik eller hiphop längre är en provocerande uttrycksform är utvecklingen självklar och Maya kan mycket väl vara M.I.A.s mest angelägna album hittills.

Det är provokativ och bråkig popmusik som revolutionerar mot rådande norm genom att ta ställning och våga säga ifrån. Musik som tillåter sig att bry sig om och tro på förändring och att en bättre värld är möjlig när andra rycker på axlarna.

”I just give a damn”, som M.I.A. själv sjunger över några distade elgitarriff på Meds & Feds.

Steppin’ Up inleds med av en fräsande motorsåg för att mynna ut i en egensinnig blandning av punk, dancehall och brittisk dubstep. It Takes A Muscle är en oemotståndlig plastig reggaetagning av holländska Spectral Displays popsingel It Takes A Muscle To Fall In Love från 1982.

Det är svårt att låta bli att dra paralleller till hur The Clash adopterade disco, hiphop, reggae och dub och andra delar av det samtida popspektrat och presenterade det som revolutionär punkrock.

Vissa har redan försökt utmåla M.I.A.s engagemang och revolutionsromantik som en image och naiv pose. Sant eller inte. När världen ser ut som den gör borde likgiltighet – oavsett om det handlar om popmusik eller politik – vara den största provokationen av alla.

M.I.A.
Titel: Maya
Bolag: XL recordings/Playground
Betyg: 4

- - -

Kolla även in:

M.I.A. Born Free (Video)
Diplo & Santogold Top Ranking Santogold – A Diplo Dub (Mixtape)
The Clash Combat Rock (Album)

Publicerat i Sydsvenskan 2o1o-07-08

 22/7 2010, 8:26 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: