Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Skream – Outside The Box (LLL)

När brittiska dj-butiker för fem sex år sedan började lyfta fram dubstep som en egen kategori i sortimentet kändes genren mest som kejsares nya kläder. För utomstående framstod det lätt bara som en ny säljande rubrik för en sparsmakad, lågbudgetproducerad mix av instrumentala grimeproduktioner, smattrande drum & bass och digital dubreggae.

En förklaring var att dubstep – till skillnad från andra urbana brittiska dansmusikgenrer – inte främst förenades i ett musikaliskt sound utan i ett sammanhang. Ett sammanhang som var svårt att urskilja för alla dem som inte var aktiva deltagare.

Ollie Jones, mer känd som Skream, har lett utvecklingen sedan dag ett. Från inflytelserika skivbutiken Big Apple Records i Croydon i södra London via klubben Fwd på Plastic People i Shoreditch till genreöverskridande remixer på popgrupper som La Roux. Förra veckan gick han tillsammans med bland andra barndomskamraten Benga direkt in på engelska singellistans tiondeplats med rejvromantiska popsingeln I Need Air. En indikation på att genrens pionjärer numera har kastat skygglapparna och riktat blickarna bortom det egna territoriet.

Outside The Box – uppföljaren till milstolpen Skream! från 2006 – är också debutens uppenbara influenser från brittisk dubreggae delvis ersatt av tillmötesgående popelement. Robotrösten på CPU, blipp-bloppiga Where You Should Be och 8 Bit Baby – ett samarbete med amerikanska rapparen Murs – för tankarna till musiken på gamla kampsports-tv-spel.

I Love The Way och Finally, tillsammans med ovan nämnda La Roux, är förvisso lyckade försök att förena studioinnovation med melankolisk pop. Men det har gjorts både bättre och mer spännande åtskilliga gånger tidigare.

Utvecklingen mot pop och nya musikmiljöer är inget negativt i sig. Men det är fortfarande i de mer episka och filmiskt svävande spåren A Song For Lenny och Field of Emotions som Skreams storhet som arrangör och producent är lättast att urskilja.

Skream
Titel: Outside The Box
Bolag: Tempa
Betyg: 3

Publicerad i Sydsvenskan 2010-08-11

 17/8 2010, 9:52 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: