Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Omar Souleyman, Inkonst

När amerikanska radioorganisationen NPR förra året gav polarprisaktuella Björk möjligheten att lyfta fram en favoritartist föll hennes val på Omar Souleyman från Syrien.

Enligt skivbolagsuppgifter har Souleyman släppt närmare 500 kassettinspelningar i hemlandet sedan 1995. De flesta är inspelade live från de bröllop och fester han framträdde på innan amerikanska indieetiketten Sublime Frequencies 2006 presenterade honom för publiken i väst.

Enligt Sublime Frequencies är Omar Souleyman en legend i hemlandet. Han har även blivit inbjuden till att spela i Libanon, Saudiarabien och Dubai. På Inkonst märks det inte av i publiksammansättningen som inte skiljer sig från någon av kulturhusets vanliga klubbkvällar.

Några gäster ger intryck av att de hoppats på en mindre homogen skara kulturintresserade möllanakademiker framför scenen.

– Jag hoppas att han kommer till Södertälje och Ronna och lirar, säger en person bakom mig i publiken.

Han verkar ha förväxlat syrier, människor från det till 90 procent muslimska Syrien, och de kristna assyrier/syrianer/kaldéer som utgör en stor befolkningsgrupp i Södertälje.

Souleymans musik är en mix av bland annat dabke, en traditionell arabisk folkmusik, och plastiga och förprogrammerade trummaskinbeats med paralleller till såväl tidig techno som dagens brasilianska baile funk.

Tempot är högt. Rytmerna och melodislingorna som kompositören och syntprogrammeraren Rizan Said fingrar fram är intensiva och trollbindande.

Omar Souleyman är inte en man med alltför stora gester. Men med sitt sparsmakade rörelseschema och karismatisk stencoola uppsyn får han publiken att röra sig desto mer.

Liksom all utpräglad dansmusik är det ett betyg gott som något. Det är musik som framförallt ska analyseras med kroppen och inte med hjärnan.

Kolla in Karl Melanders fina bildspel på Sydsvenskan.se.

Publicerat i Sydsvenskan 2010-09-04

 4/9 2010, 11:09 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: