Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Spoek Mathambo – Mshini Wam (LLLL)

Rapparen och allmänna mångsysslaren Nthato Mokgata kommer från Soweto i Sydafrika. Denna månad pryder Spoek Mathambo, som Nthato Mokgata ibland kallar sig, något otippat omslaget till trendkänsliga amerikanska musikmagasinet The Fader. Otippat för att jag knappt hade hört talas om honom innan han i våras dök upp som återkommande partykatalysator på stilbildande, men nu nedlagda, Inkonstklubben The Rumble.

Senaste tiden har nämligen Spoek Mathambo (fritt översatt: skelett) haft sin bas här i Malmö.

Mathambo kallar sig själv för ”A Post-Apartheid Post-hiphop Poster Boy”. Hans solodebut bär också tydliga avtryck från en uppväxt i Apartheid-systemets efterdyningar med hiphop som popkulturell norm.

Titelspåret och första singeln Mshini Wam refererar till Umshini Wami, en Zulukampsång som populariserades av ANC. I Spoek Mathambos händer riktas siktet mot dagens skruppelfria sydafrikanska ledare som inte drar sig för att försöka dölja aktuella snedsteg bakom politiska symboler från sitt revolutionära förflutna.

Precis som M.I.A:s främsta ögonblick är musiken så smittsamt trallvänlig att man lätt glömmer att den handlar om skarpladdade maskingevär.

Videon till låten ser ut som om New York-konstnären Jean-Michel Basquiat gått lös med kritorna på en dancehallvideo från tidigt 90-tal. Liksom Basquiat använder Mathambo hiphop som palett för att skapa lekfulla och färgglada musikkollage med ett ständigt underliggande allvar.

Ibland kommer de musikaliska influenserna från brittisk dubstep och vobblande electro, andra gånger från inhemsk kwaito-house med långsamt svävande spöklika subbasgångar.

Post hiphop. Post apartheid.

Blicken må vara riktad mot en ljus framtid men det förflutna finns hela tiden närvarande.

Som ett Halloweenskelett i garderoben. Redo att hoppa fram och säga bu.

Spoek Mathambo
Titel: Mshini Wam
Bolag: BBE Records
Betyg: 4

* * *

Lyssna även på:

M.I.A.Arular (album)

DJ Mujava – Township Funk (låt)

Schlachtofbronx feat. Spoek Mathambo & Gnucci Banana – Ayoba (låt)

Publicerat i Sydsvenskan 2010-09-08

 9/9 2010, 12:04 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: