Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Kanye West – My Beautiful Dark Twisted Fanstasy (LLLLL)

”Most young kings get their head cut off”

– Jean-Michel Basquiat

Som om autotune-massakern 808s & Heartbreak inte var nog. 13 september förra året stormade Kanye West scenen till MTV Video Music Awards i New York. Taylor Swift hade precis tilldelats priset för årets bästa kvinnliga video. Men den 19-åriga countrypopsångerskan hann aldrig avsluta tacktalet innan hon blev avbruten av den tretton år äldre rapstjärnan. Inför åtskilliga miljoner tittare som följer kanalens första galaföreställning sedan Michael Jacksons bortgång var Kanye West tvungen att berätta att en annan nominerad – Beyoncé – istället borde ha vunnit.

Sedan tidigare var West känd för sitt ego, sina utspel och bristande självinsikt. Nu hade han ofrivilligt anmält sig själv till mediarollen som popvärldens främsta praktarsle.

Redan samma kväll gav kollegan Mos Def West rådet att omedelbart lämna landet. Det skulle dröja fyra månader innan han kom tillbaka och inledde arbetet med femte albumet My Beautiful Dark Twisted Fantasy som släpps på måndag.

En av omslagsbilderna föreställer en halshuggen svart kung. Kanye West använder det som profilbild på Twitter.

Redan på albumets första singlar visade West att han lämnat electro och autotune och istället fortsatt utveckla den samplingsbaserade hiphop han slog genom med i början av 00-talet. Första gången jag hörde dem trillade jag inte baklänges. Inte som när jag hör dem i det här sammanhanget.

För My Beautiful Dark Twisted Fantasy är inget annat än ett mästerverk. Det är ett album som inte bara återupprättar och stärker West ställning inom genren. Det är ett album som åter placerar hiphop i popkulturens kreativa framkant.

Precis som Jean-Michel Basquait tolkade verk av Da Vinci och Picasso använder West hiphop som pallett för att blanda influenser från musikhistorien. Det är inte själva ingredienserna som är nya utan sättet de används på. Med förbluffande självklarhet förenar West pompösa orkestrala stråkarrangemang, skev gospel, radiopop, rock, distad rap och grusiga hiphopproduktioner.

Verkar det skruvat? Det är det också. Framförallt är det ett verk av en maniskt skapande neurotiker som varken tillåter sig att förlora tron på att popmusik av vikt hör hemma inom den samtida kulturens kreativa framkant eller att han själv är dess mest självklara regent.

Kanye West
Titel: My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Bolag: Universal
Betyg: 5

Publicerat i Sydsvenskan 2010-11-17

 4/1 2011, 10:14 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: