Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Nicki Minaj – Pink Friday (LLLL)

I oktober i år skrev Nicki Minaj in sig i historieböckerna genom att som första kvinnliga rappare samtidigt medverka på sju av de för tillfället hundra mest säljande singlarna i USA. Som gästartist har också Brooklyn-rapparen varit oslagbar det senaste året. Det spelar ingen roll om hon hälsat på hos Mariah Carey eller någon av världens största hiphopstjärnor. 25-åriga Onika Tanya Maraj har fått samtliga tilltänkta huvudpersoner att framstå som statister.

”I’m fighting for the girls that never thought they could win” förkunnar Minaj över en syntdriven popproduktion i öppningsspåret I’m The Best. Debutalbumet Pink Friday är också en revansch på en utpräglat manlig genre som medvetet eller omedvetet ignorerat stora delar av sin potentiella publik. Som bekant talar många manliga rappare gärna om kvinnor men sällan till kvinnor om de inte är ute efter att ragga eller personen i fråga är deras mamma.

Samtidigt är det förminskande att fokusera för mycket på det faktum att Minaj är en kvinna i en mansdominerad värld när hon bryter konventioner, traditioner och normer på många fler fronter.

I senaste singeln Roman’s Revenge skriver Minaj in sig på mentalsjukhus tillsammans med Eminem med lika svår multipel personlighetsklyvning. Medan många andra rappare kämpar för att framstå som äkta skiftar Minaj i tonfall, betoningar och till och med accent för att gestalta olika roller, inte sällan i samma låt och vers.

USA-ettan Your Love är en lättillgänglig fusion av pop och R&B som bygger på Eurythmics-sångerskan Annie Lenox gamla 90-talshit No More I Love You’s. Check it Out, ett samarbete med Will-I-Am från Black Eyed Peas, låter som om någon parat strippklubbshouse från Baltimore med Aquas eurodansplåga Barbie Girl.

Musikaliskt bryter inte Nicki Minajs hantlangare i studion lika mycket ny mark som henne själv. Produktionerna är aldrig lika vågade och utmanande som texterna, tilltalet och rimtekniken.

Vissa lär uppfatta det som negativt. Men den som gör det glömmer att budskapet i några av pophistoriens mest politiska och betydelsefulla ögonblick ursprungligen dolts av en barnslig och glättig yta.

Politik under en barnslig yta

Album

Hiphop

hhhh

Nicki Minaj
Titel: Pink Friday
Bolag: Universal
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2010-11-24

 4/1 2011, 10:20 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: