Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Gil Scott-Heron & Jamie XX – We’re New In Here (LLLL)

Inom reggae finns en lång tradition av att omarbeta album och ge ut dem på nytt i karga spöklika dubversioner. The xx-producenten Jamie Smiths rekonstruktion av Gil Scott-Herons comebackskiva från förra året är en del av samma historia. Men istället för att nöja sig med att lyfta fram ursprungsmaterialets bas- och rytmpartier leder tjugotvååriga Smith den fyrtio år äldre Gil Scott-Heron till nya delar av det urbana brittiska musiklandskapet.

Även om Jamie xx:s musikvärld är i fokus sipprar Gil Scott-Herons livshistoria tydligt fram mellan ljudlagren. Resultatet är en högst personlig ipodblues som lyckats låta modern utan att någonsin förlora kontakten med sina rötter.

Bästa låt: I’ll Take Care of You

Artist: Gil Scott-Heron & Jamie xx
Titel: We’re New Here
Bolag:
XL/Playground
Betyg: 4

Publicerat i Sydsvenskan 2011-02-23

 24/2 2011, 21:09 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: