Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Laidback Luke, Slagthuset, Malmö 2011-03-12

När Swedish House Mafia-dokumentären ”Take One” släpptes förra året drog The Guardians kritiker Sam Richards paralleller till hårdrockskomedin ”Spinal Tap”. Det är en väldigt elak men träffande jämförelse.

När Luke van Scheppingen besöker Slagthuset har han precis som Spintal Tap vridit upp volymreglaget till elva. Laidback Luke, som han motsägelsefullt kallar sig, samarbetade med den blågula arenahousemaffian redan i mitten av 00-talet. Idag har de jobbat så mycket ihop att holländaren närmast framstår som en inofficiell medlem. Nu behöver inte van Scheppingen den organiserade brottligheten i ryggen. Förra året utsågs han till världens femtonde bästa dj av DJ Mags läsare. Utnämningen ska tas med en rejäl nypa salt. Som dj är Laidback Luke inte skickligare än en vanlig stadshotelljockey. Låtvalet är sömnigt och mixtekniken nonchalant.

Istället bygger han hela sitt rykte från studion. Som producent är han skicklig på att skapa bombastisk housemusik vars enda uppgift är att gå direkt för knock out. Slagthusets unga publik är lätträffad men smockorna är för förutsägbara även i det sammanhanget. Från inledningen med Swanky Tunes och Mr. V.I.s ”Together” som släpps i veckan på hans egna Mishmash Records till en begynnande final i Lil Jon-samarbetet ”Turbulence”.

Det korta försöket att få sprit- och energidrycksdopade ungdomar att dansa till dubstep är förvisso djärvt och lite överraskande. Men det är hemskt svårt att ta någon, som i praktiken tjänar tre-fyra månadslöner per kväll på att pantomimgyckla och spela luftgitarr till egna och andras låtar, på allvar.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-03-14

 14/3 2011, 11:50 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: