Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Looptroop Rockers, Babel, Malmö 2011-04-15

När legendariska Wu-Tang Clan-rapparen Raekwon gästade Babel för tre veckor sedan bestod sättningen av en dj och ett par polare som blandade groggar. Det var ingen tillfällig härdsmälta utan är tyvärr träffande för den bedrövliga livestandarden inom genren.

Den delvis Malmöbaserade Västeråskvartetten Looptroop Rockers är undantaget som gjort sig kända som en pålitlig livemaskin. Så pålitlig att de faktiskt kan räknas till en av de främsta liveakterna överhuvudtaget inom genren.

Under sin karriär har de gradvis höjt ambitionsnivån och utvecklat sina scenframträdanden. När kollegorna nöjer sig med en loj dj placerar Looptroop producenten Embee bakom ett trumset. De tar in en tjugomannakör under ledning av Damns Erik Hjärpe och toppar laguppställningen med inhopp från lokala profiler som Timbuktu och Gnucci Banana.

Jag har sett Looptroop i olika konstellationer ett tiotal gånger sedan slutet av 90-talet. De har aldrig låtit bättre än framför den knallröda fanan på ett kokande Babel. Det är ruggigt tight och genom åren har de byggt upp en sådan arsenal av låtar att de utan problem kan kasta sig mellan gammalt och nytt, svenska och engelska, solomaterial, covers och egna låtar.

”Vaktbolagen kommer snart/då blir det en jävla fart/de har betalt för att jaga unga” sjunger Promoe i deras numera klassiska tolkning av Nationalteaterns ”Barn av vår tid”.

I den här formen behöver Looptroop-veteranerna varken oroa sig för vaktbolag eller att yngre rappare flåsar dem i nacken.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-04-16

 16/4 2011, 11:31 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: