Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Rakim, Lille Vega, Köpenhamn 2011-05-27

Senaste numret av Sonic konstaterar att country är den enda genre där unga artister fortsätter att jaga aktiva äldre kollegors framgångar. I de flesta andra sammanhang är det de äldre som desperat klamrar sig kvar genom att injicera trender som om det vore musikaliskt Botox. Popmusiken är brutal på det sättet, i synnerhet hiphopen. Kanske borde dagens unga rappare ta lärdom av countryn?

På scen har alla något av lära av den idag 43-åriga New York-rapparen Rakim. Som frontperson i Eric B & Rakim på var han en förebild till Nas, Jay-Z, Snoop Dogg och alla andra rappare som tio år senare växte till popstjärnor.

Det som imponerar allra mest på ett slutsålt Lille Vega är varken hans monotont malande rap eller raderna som återanvänts av allt och alla utan det starka framträdandet.

Med få undantag är dagens hiphopkonserter musikaliskt sämre versioner av det som hörs på skiva. Det Rakim gör tillsammans med Technician the DJ är att skapa något unikt i nuet. ”I Know You Got Soul”, en version av James Brown-kollegan Bobby Byrds låt med samma titel, hackas upp och sätts ihop på nytt med hjälp av skivspelare och en mikrofon. Rader som refererar till den före detta vapendragaren Eric B byts ut och aktualiseras.

Inom andra genrer är här-och-nu-känslan självklar men bland dagens amerikanska rapstjärnor är det sällsynt.

Rakim låter kanske inte lika hungrig som på de gamla inspelningarna. Men när han avslutar med 23 år gamla ”Follow The Leader” känns det aldrig som att han rider på gamla meriter utan som om halva rapvärlden åter borde följa hans fotspår.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-05-29

 29/5 2011, 11:13 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: