Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Ebo Taylor & Afrobeat Academy, Pildammsteatern, 2011-06-28

Fram till 2002 då brittiska Soundway gav ut stilbildande samlingen ”Ghana Soundz” hade få utanför Västafrika hört talas om Ebo Taylor. Men tack vare ytterligare återutgivningar av hans 70-talsplattor har fler upptäckt den gamla gitarristen, sångaren och kompositören.

I höstas, mer än trettio år efter höjdpunkterna i karriären, fick Ebo Taylor möjlighet att för första gången ge ut en skiva internationellt. Det utmärkta albumet ”Love & Death” spelades in tillsammans med Berlinbaserade Afrobeat Academy som även fungerar som kompband på turné.

Kompband är en klar underdrift. Septetten tar mer plats än den idag 75-åriga Ebo Taylor som påfallande ofta iklär sig rollen som allmän glädjespridare och dansande mysfarbror på scen.

Sångrösten har Ebo Taylor fortfarande intakt men hans gitarrspel låter stundtals direkt fumligt. Istället är det den starka blåssektionen bestående av amerikanska saxofonisten Ben Abarbanel-Wolff och trumpetaren Phillip Sindy som skiner klarast i solnedgången.

För det mesta håller sig Ebo Taylor till de nyskrivna låtar och nyinspelningar av klassiker som kunde höras på ”Love & Death”. Musiken är en uppdatering av Ghanas version av den afrobeat som Nigerias Fela Kuti introducerade världen för. Nigeriansk afrobeat utmärks ofta av långsamt uppbyggda låtar med ett distinkt och hypnotiskt groove som tycks pågå i oändlighet. Den ghanesiska varianten är mer direkt vilket passar det mer komprimerade konsertformatet på Pildammsteatern.

Som familjeunderhållning och smittsam introduktion till samtida afrobeat fungerar det också bra.  Men det känns snålt att de förutom hårdsvängande ”Odofo Nyi Akyiri Biara” helt utelämnar det återutgivna material som helt ligger till grund till Ebo Taylor sena pånyttfödelse.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-06-30

 30/6 2011, 11:01 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , , , , , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: