Losing my taste for the nightlife
Jonas Grönlund – Om musik och kultur

Kanye West, Tivoli, Köpenhamn 2011-08-11

Några minuter efter midnatt samlar Kanye West sin dj, tvåmannabandet och de tjugotalet dansarna på rad på Tivolis scen. De knyter varandras händer, blickar ut mot det genomblöta publikhavet och bugar tillsammans likt en teaterensemble som tackar för kvällens föreställning.

Inga extranummer. Ingen fyllekåt sidekick som gapar om efterfest. Inget tjat om var det går att köpa t-shirts eller andra tröttsamma inslag som är obligatoriska på hiphopshower från fritidsgårdar till stora scener. Men så är också en konsert med Kanye West 2011 närmare ett storslaget musikaldrama än en spontan gatufest.

Ingen borde vara överraskad. De senaste åren har Kanye West distanserat sig allt mer från hiphopens traditionella normer. På egen hand har han skapat ett eget populärkulturellt universum som har mer gemensamt med popikoner som Michael Jackson och Madonna än föregångare inom den egna genren.

Med Kanye West får vi aldrig bara musiken. Vi får även ett sammanhang och en visuell inramning där varje liten detalj verkar ha regisserats av honom själv.

I inledningen av autotuneballaden ”Say You Will” rättar han försynt ljusteknikern som missat att scenljuset ska vara rött. Andra gånger är det bandet som dirigeras om i realtid.

I frånvaro av originalversions stjärnspäckade gästlista förvandlas singeln “Monster” till ett utdraget försvarstal i autotune, ackompanjerat av ett ensamt piano. På skiva kan de känslosamma och svulstiga ögonblicken bli för mycket. Förflyttade till en stor livescen fungerar bombastiska nummer som ”All of The Lights” mycket bättre än intressanta produktioner som ”Hell of A Life”.

Kanye West har länge haft höga tankar om sig själv. Men det är först de senaste åren som musiken stämningsmässigt matchat hans uppblåsta ego. Inramad av lasrar, pyroteknik, scenografi och balettdansöser blir det tydligt att han numera också har resurser att iscensätta sina storslagna skruvade visioner.

Det imponerar men fortfarande har Kanye West en bit kvar innan han lärt sig utnyttja sina inre kreativa demoner till fullo.

Publicerat i Sydsvenskan 2011-08-13

 13/8 2011, 10:52 – Jonas | Recensioner
 Etiketter: , , ,

Du kan lämna feedback eller pinga.

Lämna feedback

Lämna feedback i rutan nedan: